IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Булгартабак смениха четирима от Надзорния съвет

На проведеното днес общо събрание на акционерите на Булгартабак Холдинг АД от надзорния съвет на дружеството са били освободени Лидия Шулева, Пламен Панайотов, Милен Велчев и Мехмед Дикме, съобщиха от дружеството. На тяхно място са избрани Валентин Първан

17:09 | 05.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на Булгартабак смениха четирима от Надзорния съвет
На проведеното днес общо събрание на акционерите на Булгартабак Холдинг АД от надзорния съвет на дружеството са били освободени Лидия Шулева, Пламен Панайотов, Милен Велчев и Мехмед Дикме, съобщиха от дружеството. На тяхно място са избрани Валентин Първанов – зам.-министър на икономиката, Христо Христов – главен секретар на министерство на икономиката, Кирил Ананиев – зам. министър на финансите и Бюрхан Абазов– зам.-министър на земеделието.

Петият член на надзора на дружеството е зам.-министърът на икономиката Димитър Ивановски, който и досега бе в състава на съвета.

На събранието е бил определен е размерът на месечното възнаграждение на членовете на Надзорния съвет в размер на две минимални месечни работни заплати за страната.

На събранието са били отчетени финансовите резултати от дейността на дружеството за 2004 г. и първото тримесечие на 2005 г. Нетната печалба за миналата година е в размер на 8.016 млн. лв., докато за 2003 г. тя е била 6.488 млн. лв.

Печалбата на дружеството за 2004 г. се разпределя както следва: за Фонд “Резервен” – 10%, за дивидент на акционерите – 50% след приспадане на отчисленията за Фонд “Резервен”. Акционерите са решили от остатъка от печалбата да се отчислят тантиеми за членовете на Управителния съвет на дружеството, ако са налице изпълнение на всички условия за това, съдържащи се в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, договора за възлагане управлението на “Булгартабак-Холдинг”АД и договорите за възлагане управлението на член на Управителния съвет, овластен да представлява Булгартабак-Холдинг АД.

Информация за условията и реда за изплащане на дивидентите на акционерите ще бъде предоставена допълнително след уточняване на процедурата съгласно законовите изисквания. Брутният дивидент на акция е в размер на 0,49 лв., а нетният – 0,455 лв.

Държавата притежава 79,86% от капитала на холдинга, 18,37% държат юридически лица, а 1,77% са собственост на физически лица.

За първото тримесечие на 2005 г. е отчетена загуба в размер на 1.191 млн. лв. Загубата е следствие на направените разходи за социалния Фонд. За първото тримесечие на 2005 г. те са в размер на 3.5 млн. лв. От дружеството съобщават, че без тези разходи печалбата би била 2.3 млн. лв. За период от 10 месеца от създаването на Фонда разходите са в размер на 8.6 млн. лв., като към момента са изплатени 7.19 млн. лв. за обезщетения на работници и служители от дъщерните дружества от структурата на холдинга.

На Общото събрание бяха отчетени следните резултати от дейностите по преструктуриране на дружествата от структурата на Булгартабак Холдинг АД:

- в резултат на извършени продажби на неоперативни активи, собственост на дъщерните дружества, са постъпили средства в размер общо на 5 млн лв. Проведени са търгове и конкурси за още 11 млн. лв. Има разрешени и предстоящи търгове за продажби на активи за още 26.6 млн. лв. Предвижда се общият размер на паричните постъпления от тези продажби да достигне 43 млн. лв. По-голямата част от средствата са и ще бъдат използвани приоритетно за погасяване на натрупани стари задължения към бюджета и други кредитори на дружествата.

- Предвид големият размер натрупани необслужвани задължения на дъщерните дружества към „Булгартабак-Холдинг” АД в размер на 31 млн. лв. към 30.04.2005 год. са. (основно неиздължени комисионни, роялти и лихви и главници по предоставени вътрешни заеми), бяха предприети мерки по обезпечаването на вземанията на Холдинга. В резултат на тази мерки в дневния ред на Общите събрания на част от дружествата е включена точка за вземане на решение относно даване на обезпечения за просрочени задължения към БТХ.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още