IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 11 декември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:32 | 11.12.14 г.
Акцентите в бизнеса на 11 декември

В България

В България днес банковите и енергийните теми продължиха да са водещи. Председателят на управителния съвет към фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков заяви, че случаите със сгрешена информация за влогове в КТБ са малко.

ТБ „Виктория“ изглежда се е възстановила напълно и отваря врати със 160 млн. лв. ликвидни средства. По данни на банката тя може да покрие всички депозити – гарантирани и негарантирани.

ДКЕВР пък изказаха несъгласието си с някои от промените в Закона за енергетиката, предложен първоначално от служебния кабинет.

Според експерта Димитър Иванов силно дискутираният и наскоро спрян енергиен проект за газопровод „Южен поток“ е бил опит на Русия да създаде коридор на влияние в България.

От КНСБ изкараха хиляди хора на протест срещу пенсионната реформа. Синдикатите критикуваха и предложения проектобюджет за следващата година.

По света

Русия подписа договор с Индия за доставка на 12 нови ядрени реактора. Сделката бе подписана при посещението на президента Путин в Делхи.

Въпреки непрекъснато падащата цена на петрола Саудитска Арабия няма намерение засега да намалява производството. Решението на страната означава, че цените ще продължат да са ниски още известно време, а това може да доведе до вълна от корпоративни сливания, смятат някои анализатори.

Норвежката централна банка изненада анализаторите, намалявайки основния лихвен процент до рекордно ниски нива от 1,25%. Скандинавската страна също изпитва трудности от намалените приходи от нефт.

Решението на Руската централна банка обаче не беше изненада. РЦБ повиши основния лихвен процент с един процентен пункт до 10,5%.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие докладва, че растежът в най-големите 20 икономики остава слаб. Според ОИСР няма изгледи скоро растежът да се увеличи.

На борсата

Индексите на БФБ се повишиха леко при вяла сесия.

Борсата прекрати членството на КТБ. Решението на Съвета на директорите на борсовия оператор е взето на 10 декември (сряда) и влиза в сила от днес – 11 декември (четвъртък). Банката се лишава и от членство в Централен депозитар АД (ЦД).

Между другото

Гигантът Microsoft вече приема онлайн валутата биткойн като средство за разплащане. Притежателите на валутата ще могат да си купуват софтуер, компютърни игри, музика и приложения.

Рекламодателите пък ще похарчат 592,43 млрд. долара в световен мащаб през 2015 г.  Сериозен ръст ще отбележи мобилната реклама.

Tърг в Хонконг постави световен рекорд за най-скъпо продадена партида вино. 114 бутилки бургундско вино бяха продадени за 1,6 млн. щатски долара. 

Препоръчваме

MINI разкри своя най-бърз сериен автомобил. Премиерата на машината ще се състои на автосалона в Детройт през януари догодина.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви на в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още