IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК и Глобул получиха лиценз Клас Б за UMTS срещу 42 млн. лв.

15:55 | 27.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
БТК и Глобул получиха лиценз Клас Б за UMTS срещу 42 млн. лв.
Глобул получи лицензии за фиксирана гласова телефонна услуга

БТК и „Космо България Мобайл”, работещ на българския пазар под търговската марка Глобул, са кандидатите, определени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за спечелили лиценз от клас Б за изграждане на мобилна далекосъобщителна мрежа от трето поколение (UMTS), съобщиха от комисията.

Заявление за участие в тръжната процедура за издаване на две лицензии от Клас Б бе подадено и от Мобилтел.

Двете компании, получили лиценза, трябва да заплатят първоначална лицензионна такса от 42 млн. лв.

В началото на април на редовно заседание КРС взе решение, с което определя Мобилтел АД за дружеството, спечелило публичния търг с тайно наддаване за издаване на лицензията от клас А за мобилни далекосъобщителни системи от трето поколение по стандарт UMTS.

МТел получи лицензията срещу първоначална лицензионна такса от 78 млн. лв., колкото бе достигната тръжна цена в проведения търг.

Лицензиите ще бъдат връчени на тримата оператори срещу документ за заплатена първоначална лицензионна такса.

КРС обяви днес, че е взела решение да издаде и две лицензии на „Космо България Мобайл” ЕАД съответно за предоставяне на достъп до гласова телефонна услуга чрез услугата „избор на оператор” и за изграждане на собствена фиксирана далекосъобщителна мрежа и предоставяне на фиксирани гласови телефонни услуги. Лицензиите се издават за срок от 20 години.

Първоначалната лицензионна такса по лицензията за изграждане на фиксирана далекосъобщителна мрежа за гласови телефонни услуги е в размер на 62 000 лв., а за предоставяне на фиксирана гласова телефонна услуга чрез „избор на оператор” в размер на 35 000 лв.

Лицензионните такси са изчислени по действащата Тарифа за таксите, събирана от комисията.

Съгласно лицензионните условия „Космо България Мобайл” ЕАД трябва да започне да осъществява дейността си по двете лицензии до 9 месеца от датата на тяхното издаване.

КРС препоръча на компанията да прехвърли издадените лицензии на друго юридическо лице, което да е 100% собственост на „Космо България Мобайл” ЕАД. Целта е това да улесни воденето на разделно счетоводство за разходите, свързани с дейностите по взаимното свързване и извършваните други далекосъобщителни дейности на компанията.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още