IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК спира кабелните телевизии след 1 май

08:12 | 27.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
БТК спира кабелните телевизии след 1 май
След 1 май голяма част от българите ще останат без тв сигнал, Интернет и дори телефон. Тогава изтича ултиматумът на БТК към всички кабелни оператори да извадят от шахтите й всички кабели, които според нея са незаконно положени там.

Това съобщи говорителят на компанията Ясен Гуев по време на пресконференция на Асоциацията на българските кабелни оператори.

Първоначалните проверки показват, че в шахтите из цялата страна има около 900 километра проводници, за които се спори.

През последните седмици само няколко много малки кабелни мрежи са подписали договори с телекома. Най-големите играчи на пазара - "Евроком кабел", "Евроком Пловдив", "Евротур Сат ТВ" и "Центрум груп", както и нейният партньор "София комюникейшънс", обаче са сред най-заплашените, тъй като изобщо не желаят да декларират колко кабели имат в шахтите, обясняват от БТК.

"Няма начин някой да сложи кабели в тези шахти, без от БТК да знаят", контрира обаче членът на управителния съвет на "Центрум груп" Данаил Янков. Компанията все още не е решила как ще реагира, ако се стигне до изваждане на кабелите от мрежите. Според шефа на "Евротур Сат" Явор Джиджев подобно действие на БТК би било самоуправство. "Ако се наложи да спрем сигнала, нашите абонати ще бъдат предупредени, че са настъпили форсмажорни обстоятелства. Такова прекратяване се допуска от нашите общи условия", каза той.

Асоциацията на българските кабелни оператори призова вчера БТК да изчака решението на 5-членен състав на ВАС, който гледа казуса. "Делото още не е насрочено и не можем да чакаме 5-6 месеца", отряза ги Гуев.

Според него, веднага след 1 май ще се направи нова ревизия, която ще трае поне седмица. След това операторите ще бъдат предупредени писмено и кабелите им ще бъдат извадени.

"Между тези кабели има и такива, които са на Интернет доставчици и на алтернативни на БТК оператори на фиксирани телефони. Ударът е срещу целия пазар", напомни вчера шефът на "Спектрум Нет" Теодор Захов.

Конфликтът започна в края на декември, когато БТК предупреди операторите, че от 1 май 2005 г. вдига цените за наем за ползването на подземната й инфраструктура от 19 на 29 ст. на метър без ДДС. Телекомът поиска всички договори да бъдат преподписани. При проверките на БТК се оказало, че в много шахти в страната в една тръба са били полагани кабелите на няколко оператори, но се плаща само за един.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още