IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 ноември

07:48 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 17 ноември

Гръцката "Тирбул" ще инвестира 15 млн. евро в сливенското си предприятие
В. Капитал Daily
Гръцката компания "Тирбул" ще инвестира 15 млн. евро в сливенското си млекопреработвателно предприятие през следващите две години. Средствата ще са за нови производствени помещения и оборудване. "Около 3 млн. евро ще инвестираме в нови сгради на територията на сливенската ни компания, 7 млн. евро ще ни струва автоматизацията и механизацията в производството, останалите от 3 до 5 млн. евро ще използваме за закупуване на нови машини, които са немско производство", съобщи изпълнителният директор и съсобственик в компанията Димитриос Сарандис.

Появил се е нов кандидат за АЕЦ „Белене"
В. Сега
Нов инвеститор от Западна Европа е заявил готовност да купи площадката за АЕЦ "Белене" и да финансира два реактора, съобщи пред "Всеки ден" енергийният експерт Атанас Тасев. Проф. Тасев твърди, че предложението е било внесено преди дни. По думите му премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова щели съвсем скоро да огласят новината. Експертът не посочи откъде е новият кандидат, само каза, че не е нито от САЩ, нито от Русия.

ГЕРБ прави постоянна комисия за надзор на ДКЕВР
В. Сега

В новото Народно събрание ще има отделна постоянно действаща комисия, която ще следи изкъсо работата на енергийния регулатор ДКЕВР. Затова пък няма да има специална комисия, която да се занимава с монополите и със защита на потребителите. Това са новините от определянето на структурата на постоянните комисии в 43-тия парламент. В предишното НС Държавната комисия за енергийно и водно регулиране беше под наблюдението на подкомисия, но сега по предложение на ГЕРБ надзорът се издига в ранг. Не е ясно обаче защо се предприема този ход - при положение че и в този парламент, както и в предишните, ще има постоянна комисия по енергетика, която по презумпция трябва да се занимава и с проблемите, свързани с ДКЕВР.

АЕЦ “Козлодуй” държи световен рекорд
В. Стандарт

АЕЦ "Козлодуй" е своеобразен световен рекордьор - вече 13 години 6-и блок на централата работи без да сработи аварийната му защита. За добра практика се приема един реактор да работи две години без сработване на аварийната му защита. Това каза операторът в АЕЦ "Козлодуй" Станимир Калбуров. Три са ядрените аварии досега в света, като след всяка от тях са предприемани действия за подобряване на безопасността. Това коментираха и бившият шеф на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев, старшият инспектор в АЯР Иван Гаджев и Красимир Авджиев - началник-отдел в АЯР.

Строят ново голф игрище на морето
В. Стандарт

Общинските съветници в Балчик дадоха зелена светлина за изграждане нов голф комплекс на Северното Черноморие. На последното си заседание те одобриха изработването на подробен устройствен план за застрояване на общо 14 парцела, които принадлежат на две акционерни дружества - "Тесса Уинд Голф Клуб" и "Сий Уинд Голф Клуб", като заявеното инвестиционно намерение е селището да се казва "Момчил Голф". Местните парламентаристи предполагат, че името е избрано заради местонахождението на бъдещия комплекс - между вилната зона на Балчик "Момчил" по посока курорта Албена. Планира се новият голф комплекс да е на площ от 1500 дка земя, девета категория - пасище в местността Момчил

Има нереализирана продукция на розово и лавандулово масло
В. Новинар

Има нереализирана продукция и в розово, и в лавандулово масло. Това заяви пред "Фокус" Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика". Тя обясни, че това е нещо очаквано и негативната тенденция е във факта, че възвръщаемостта на инвестициите се забавя. Това е конюнктурата на световния пазар. "Като производители на етерични масла сме много добре познати и позиционирани на пазара и с розовото, и с лавандуловото масло. Безспорно те са с много високо качество", подчерта Узунова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още