IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три месеца отстраняване от търговия за манипулации на борсата

10:37 | 21.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Три месеца отстраняване от търговия за манипулации на борсата
От 5 хил лв. на 50 хил. лв. се вдига максималната глоба за борсови манипулации

Три месеца отстраняване от търговия за борсов член (инвестиционен посредник или банка), който използва вътрешна информация или осъществява пазарни манипулации, предвиждат одобрените в сряда от Комисията за финансов надзор промени в Правилника на Българска фондова борса – София. Досега в случаите на пазарна манипулация бе налагана максималната глоба от 5 000 лв.

С новите промени в Правилника, максималната глоба, която може да налага борсата се увеличава до 50 000 лв.

Съществени промени са направени и спрямо ценовите ограничения на борсата.

Въвежда се твърдо ограничение от 50% изменение в цените, което може да бъде увеличаване само с решение на директора на търговията при екстремни условия, например акционерите на дружество, чиято акция струва 1 лв. да са гласували дивидент от 1 лв.

Отпада основанието за излизане от ценовите ограничения при дневни обеми по-малко от 100 акции при 10 последователни сесии.

Отпада и основанието за излизане от ценовите ограничения при липса на сделки с дадено дружество в 5 поредни сесии, като условието вече е липса на сделки в 20 поредни сесии. Дори след 20 дни без сделки, дадената акция не може да поскъпне с повече от 50%.

Ограниченията за измененията в цените на акциите остават 15% за официален пазар и пазара на компенсаторни инструменти и инвестиционни бонове и 30% за неофициален пазар.

Мариян Йорданов
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още