IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 ноември

07:49 | 04.11.14 г.
Преглед на печата за 4 ноември

Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари
В. Сега

На фона на проточилите се политически пазарлъци около съставяне на правителство проблемите с издръжката на големи социални системи стават все по-сериозни. С наближаването на края на годината натискът за разходи в чувствителни сектори като социална политика и здравеопазване расте, а недостигът на средства може да се окаже по-голям от прогнозираното. За втори път за тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията. По всичко личи, че актуализацията на бюджет 2014 ще се забави и разплащания ще се правят на пожар в последните дни на годината.

Тайнствен инвеститор обещава 5.2 млрд. лева за КТБ
В. Сега

Нов кандидат-спасител на КТБ се появи вчера, три дни след като в петък депутатите определиха като неприемливо предложението на консорциума с участие на Оманския фонд и обявиха банката за неспасяема. Агенциите Money.bg и News.bg публикуваха факсимиле на писмо с входящ номер в БНБ с дата 3 ноември, внесено от тайнствена група инвеститори, които изразяват готовност да преговарят за спасяване на Корпоративна банка. Новите кандидати били готови да рекапитализират КТБ в размера, определен от БНБ, и можели да осигурят до 5.2 милиарда лева.

Обръщат спестявания в кюлчета злато
В. Стандарт

Кюлчетата злато стават все по-популярни сред хората, които търсят в какво да инвестират парите си. Златото става все по-търсено заради падането на лихвите по банковите депозити у нас и заради конфликтите на редица места по света. "Тенденциите са за повече натрупване на злато, отколкото за продажба. Златните бижута са прекалено скъпи и дори ненужни и повечето хора ги продават, но хората, които купуват, купуват кюлчета и натрупват повече от продаденото злато", каза за "Стандарт" управителят на "Тавекс" Благовест Белев. Пазарът на злато е доста динамичен, допълни той. Инвестициите в златото неслучайно са считани за едни от най-добрите. Хората в момента са притеснени от потенциална нова студена война и балон на фондовия пазар.

Лекуват ни най-скъпо в Бургас
В. Стандарт

Най-скъпо излиза да се лекуваме в бургаската болница "Понтика". Там един пациент струва на здравната каса средно 4692 лв. Това показва анализ на НЗОК за първите девет месеца на годината. 699 лева е средната стойност, на която болниците са лекували един човек тази година. Сред тях има клиники, в които парите са 7 пъти повече. Цифрата е получена, като са разделени приходите по НЗОК на броя преминали болни, уточняват от фонда. Сред другите Топ 20 болници по разход за пациент са "Сити Клиник" с 3068 лв. на човек, кардиоболницата в Русе "Медика" с 2967 лв., университетската кардиохирургична клиника "Св. Екатерина" с 2950 лв. Данните показват, че първите 11 клиники са кардиологични. Сред останалите девет са многопрофилни болници като "Токуда", "Лозенец" и ортопедичната клиника "Бойчо Бойчев". Също така само 3 са държавни, а останалите 17 са частни.

Владимир Жеглов продава "Дир.бг" за 6.2 млн. лв
В. Капитал Daily

Бизнесменът Владимир Жеглов е приел търговото предложение за прехвърляне на мажоритарния дял в интернет компанията "Дир.бг" срещу 6.2 млн. лв., става ясно съобщение до инвеститорите на БФБ. Купувач е "Лого къмпани", която влезе като миноритарен акционер през януари тази година, а след приключване на търговото предложение, което отправи, ще контролира близо 94% от капитала на дружеството. Новият собственик Красен Георгиев заяви пред пред "Капитал Daily", че финансира придобивката си с банкови заеми. "Оставам в компанията. За мен нищо не се променя", коментира Владимир Жеглов, който основа интернет портала преди повече от 16 години.

Бихме Германия по цени на храните
В. Новинар

България победи Германия по скъпотия. Хранителните продукти в родните магазини и пазари повишават цените си главоломно, докато в берлинските бакалии същите стоки поевтиняват рекордно. В някои от случаите храните у нас излизат дори по-солено, отколкото ако ги купим от кулинарен магазин в Германия. В някои германски вериги 400 грама кашкавал Гауда се предлага за 1,90 евро, което е около 3,80 лв., докато в България същата опаковка струва 5,50 лв. Цената на ябълките в Германия падна драстично и се равнява на 1 лев, каквато е и по пазарите у нас. Немското издание „Билд” публикува в последния си брой списък на 87 хранителни и промишлени стоки, които са поевтинели рекордно на вътрешния пазар в сравнение с януари 2014 г. Сред тях са зелените салати – с 44%, доматите и краставиците – 32-35 на сто. За сравнение основните хранителни продукти в страната ни са поскъпнали с 3 процента през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още