IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нефтохим и Петрол с Общи събрания на акционерите през май

12:28 | 18.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Нефтохим и Петрол с Общи събрания на акционерите през май
„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД - Бургас свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 13 май, а редовното годишно събрание на акционерите на „Петрол“ АД е на 31 май, съобщи днес Българска фондова борса – София. В дневните редове и на двете Общи събрания фигурира точка за приемане на решение за извършване на сделки по чл. 114 от закона за публично предлагане на ценни книжа.

Акционерите на „Петрол“ ще взимат решение за разпределение на печалбата, която за миналата година е 14,478 млн. лв. На събранието ще бъдат направени и промени в органите на управление на дружеството.

В началото на декември миналата година бе съобщено, че водещата петролна компания в Русия - ЛУКОЙЛ, чрез българското си подразделение ЛУКОЙЛ България ЕООД, се е съгласила да упражни предоставената й от Петрол Холдинг опция да закупи миноритарен пакет от 20 млн. акции на Петрол АД, представляващи 18,3% от акционерния капитал на дружеството. Досега обаче опцията не е упражнена.

Последната дата за сключване на сделки с акции на „Лукойл Нефтохим Бургас“, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Oбщото събрание, е 27 април, а при „Петрол“ датата е 13 май.

През миналата седмица Комисията за финансов надзор одобри търгово предложение от „Лукойл Юръп Холдингс” Б.В., Холандия, за закупуване на акции на „Лукойл Нефтохим Бургас” от останалите акционери на дружеството на цена за една акция е 27.83 лв. Търговият предложител възнамерява да отпише„Лукойл Нефтохим Бургас” от регистъра на публичните дружества.

Акциите на „Лукойл Нефтохим Бургас” днес се търгуват на цени между 26,67 и 26,68 лв., а с книжата на „Петрол“ няма сделки.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още