IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 октомври

07:44 | 28.10.14 г.
Преглед на печата за 28 октомври

ТЕЦ "Варна" се опитва да се спаси от затваряне
В. Сега

Два месеца преди да бъде затворена в началото на следващата година, ТЕЦ "Варна" предложи нов вариант за спасяването си. Директорът на дружеството Минчо Минчев обясни вчера, че при евентуална газова криза централата може да осигури част от енергийните нужди на България. Той видя изхода в подписването на два нови договора. Първият от тях е с ЕСО за поддържане на един блок като студен резерв. Вторият - с НЕК, която да се ангажира да изкупува определени количества енергия. С тях ще се гарантира работата на мощност от 120 мегавата. "През 2009 г., по време на газовата криза, благодарение на ТЕЦ "Варна" преживяхме леко зимата. Но оттогава, след включването на всички вятърни и соларни централи, реално няма активиране на студен резерв от ТЕЦ "Варна", обясни Минчев.

Бедствията са увеличили част от разходите за застрахователни обезщетения

В. Капитал Daily

Природните бедствия от това лято тепърва има да се отразяват на застрахователните компании, показват последните данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Към края на август изплатените обезщетения по "Автокаско" са нараснали съвсем леко, което означава, че покриването на големите щети тепърва предстои. Най-сериозно влияние върху застрахователите имаше тежката градушка в София през юли, от която по оценки на компаниите изплатените пари ще надминат 100 млн. лв., а вече се говори и за обезщетения до 150 млн. лв. Става въпрос за парите, които всички компании ще платят на собствениците на автомобили с пълно "Каско". По-голямо увеличение има при изплатените пари за имуществено застраховане.

1,22 млрд. плаща хазната на 1 декември
В. Стандарт

1,228 млрд. лв. трябва да плати хазната на 1 декември по издадените в края на юни държавни ценни книжа. Това става ясно от календара на БНБ за предстоящите бюджетни плащания към банковата система. Държавните облигации за 1,228 млрд. лв. бяха пласирани в края на юни, за да се обезпечи безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система. Следващото голямо плащане по държавния дълг е на 15 януари 2015 г. Тогава трябва да се платят 1,086 млрд. долара (1,555 млрд. лв.). В средата на януари е падежът на доларовите облигации, които бяха пласирани на международните капиталови пазари, когато министър на финансите беше Милен Велчев. През ноември на вътрешният пазар ще бъдат пласирани нови ДЦК за 238 млн. лв., предвижда емисионният календар на МФ. Решението какви ДЦК ще бъдат пласирани през декември тепърва предстои да се вземе.

€100 хил. провалили елитен форум у нас
В. Стандарт

Отказът на държавата да участва във финансирането на годишната среща на Американската асоциация на туроператорите е провалил форума у нас. 100 хил. евро е трябвало да плати страната ни, за да гостуват в България представители на 1000 от най-големите туроператори в САЩ. За годината на форума страната домакин се обявява за дестинация на годината и се промотира от участниците. Така страната ни с малко вложение щеше да реализира много скъпа реклама. Практиката показва, че туристите в страната домакин през следващите няколко години бележат значителен ръст, обясниха от бранша. След две години усилия за организиране на престижното събитие обаче, въпреки многократните обещания, държавата отказала да подпомогне бранша с част от нужните средства. Така домакинството у нас било провалено и догодина туроператорският елит на САЩ ще се срещне в Мароко.

Пловдивските таксита не искат да возят за 65 ст. на км
В. Новинар

Такситата в Пловдив не искат да возят пътници за 65 стотинки на километър.
Миналата седмица общинските съветници гласуваха минимална тарифа за жълтите коли, но няколко синдиката и сдружения на таксиметраджиите под тепетата вече се заканиха, че ще обжалват решението. „Тарифата е много ниска, тъй като средните разходи на месец за един таксиметров шофьор и неговия автомобил надвишават 2000 лв.”, заяви пред Дарик Мариян Киров от Асоциацията за защита на таксиметровите шофьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още