IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 октомври

07:53 | 14.10.14 г.
Преглед на печата за 14 октомври

Изтече срокът за предварителни оферти за портфейла на ТБ "Виктория"
В. Капитал Daily

В понеделник изтече срокът за подаване на предварителни оферти за продавания на части кредитен портфейл на ТБ "Виктория" (собственост на затворената Корпоративна търговска банка) от банките, проявили интерес. Само трите банки, предложили най-висока цена за всеки от сегментите, ще бъдат допуснати за извършване на физически преглед на документацията по избрани от тях кредити. Графикът, даден от БНБ в средата на септември, предвижда не по-късно от 15 октомври квесторите на банката да "осигурят представянето на окончателните оферти". След това не по-късно от 20 октомври ще трябва да внесат доклад в БНБ за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на "Виктория" от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Еврорегламент забранява висящи кабели по сградите
В. Сега

След климатиците, които ще бъдат вкарвани в ниши в сградите, идва ред и на всички висящи и стърчащи кабели - за интернет, телевизия, телефони. Изискването е по нов европейски регламент, съгласно който при строителство на нова или при ремонт на съществуваща сграда "жиците" за различни комуникационни услуги трябва да бъдат вкарани в общи и недостъпни траншеи, става ясно от проект на Министерството на транспорта и информационните технологии за политиката в областта на съобщенията през 2015-2018 г., публикуван за обществено обсъждане. Новите европравила означават, че доставчиците на интернет, тв, стационарни телефони ще пускат кабелите в специално изградени за целта от строителя шахти, а няма да дупчат, където им хрумне.

България търси пари от Брюксел за свръхмодерен онкоцентър
В. Сега

България ще кандидатства пред Европейската комисия с проект за построяване на център за адронна терапия, която се използва при лечение на онкоболни. Вече има готов проект, с който страната ни ще търси възможности за финансиране със средства от еврофондовете, съобщи доц. Леандър Литов, преподавател в Софийския университет и учен в ЦЕРН. Идеята е у нас да се построи регионален център за Балканите. Капацитетът му ще бъде за 1500 души. В момента българската държава плаща за подобна терапия в чужбина около 50 хил. евро, а в българския център би струвала около 15 хил. евро, посочи доц. Литов.

Ковачки дължи 15 млн. на БДЖ
В. Стандарт

14,8 млн. лв. дължи към 9 октомври бизнесменът Христо Ковачки на "БДЖ-Товарни превози". Това съобщиха от "Холдинг БДЖ" в отговор на въпроси на в. "Стандарт". 9 785 177 лв. са дълговете на спедиторската му фирма "Тибиел" ЕООД. Задълженията са за превозени над 2,7 млн. т въглища от мините към ТЕЦ-овете на Ковачки, които "Тибиел" не обслужва в пълен размер и в уговорените срокове, посочват от БДЖ и допълват, че 5,559 млн. лв. от тях са просрочени, а 4,226 млн. - текущи. Така на практика "Тибиел" не спазва подписаното на 24 февруари споразумение, според което фирмата на Ковачки ежедневно ще плаща на БДЖ определена сума, докато навакса натрупаните просрочия. До споразумението тогава се стигна, след като три дни по-рано "БДЖ-товарни превози" прекрати превозите на въглища за Ковачки заради натрупани 15 млн. лв. дългове, 9 млн. от които - просрочени. 

Инспектори погнаха мандрите
В. Новинар

Опасни и забранени съставки в сиренето, маслото и млякото търсят от агенцията по безопасност на храните. Инспекторите влязоха в мандрите тази седмица, за да проверят качеството на млечните продукти и дали фирмите притежават необходимите документи за производство. Това съобщиха за „Новинар” от агенцията. Тематичните ревизии в млекопреработвателните предприятия в цялата страна ще продължат до края на седмицата. Едновременно с проверките по мандрите тръгнаха и хайки за фалшив оцет в магазините и предприятията. Резултатите ще бъдат ясни най-късно в началото на другата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още