IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 октомври

07:48 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 6 октомври

Петнадесет банки са заявили интерес към покупка на кредити от ТБ "Виктория"
В. Капитал Daily

Петнадесет банки са заявили желание за покупка на пакети кредити от ТБ "Виктория", която е собственост на Корпоративна търговска банка (КТБ). Три институции проявяват интерес към покупка на целия кредитен портфейл заедно с необслужваните заеми, а една иска освен здрави и само необслужвани фирмени заеми (виж таблицата). Така малко над половината от банките в страната (27 заедно с клоновете и без КТБ и "Виктория") са проявили интерес към пакетите кредити.

Едва 40% от бебетата, родени преди 1 юни, са имунизирани
В. Сега

Едва 40 на сто от родените преди 1 юни бебета, които са подлежали на имунизация през юли и август, са били обхванати. Това става ясно от справка на здравното министерство. От общо 10 984 деца 4507 са били имунизирани с първия нужен прием. От същата група през втора ваксинация са преминали 1818 деца, с трети прием на ваксина са 16, а три деца са били реимунизирани, става ясно от справката на МЗ. От регионалните здравни инспекции категорично са заявили пред здравното министерство, че при общопрактикуващите лекари има достатъчни количества петкомпонентна ваксина за извършване на трите приема. Последната доставка от 50 хил. дози по договори от 2013 г. на здравната каса е била направена едва през юни т.г. На личните лекари са раздадени 41 639 дози, останалото количество е в регионалните здравни инспекции (РЗИ). Според справката на МЗ обаче в здравните инспекции наличните ваксини са 4361, без да се уточнява какви са те.

Собственикът на ИПК "Родина" не бърза да разчиства и след глобата
В. Сега

Вече трета година фирмата, придобила ИПК "Родина", не изпълнява задължението си да премахне от входа на София рушащите се останки от Издателско-полиграфическия комплекс. През 2012 г. компания, свързана с Ирена Кръстева - майката на известния политик от ДПС Делян Пеевски, купи комплекса на "Цариградско шосе" срещу 20 млн. лева и с обещание в рамките на година да срути грозния мастодонт и да разчисти терена, а после да построи нещо ново и красиво. Купувачът е внесъл документи от общината и независима експертиза, с които удостоверява, че е изпълнил ангажимента си само частично - на 52%, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Проблемните кредити нараснаха до 17,77%
В. Стандарт

Лошите и преструктурирани банкови кредити през август нараснаха с 43 млн. лв. и достигнаха до 9,67 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това се дължи на повишаване на проблемните кредити на бизнеса през летния месец. След като няколко поредни месеца нарастваше обемът на коректно обслужваните фирмени задължения към банките, през август тази тенденция се прекъсва. В същото време хората стават все по-коректни към банките, като техните лоши кредити отчитат поредното намаление. Спрямо края на август миналата година обаче общият обем на лошите и преструктурирани заеми на фирми и граждани е по-малък със 141 млн. лв.

Китайци търсят наша царевица
В. Стандарт

Китайци търсят българска царевица с високо качество. Това съобщиха за "Стандарт" търговци от Добрич. Зърнената култура се предлага по 255 лв. за тон, но въпреки чуждестранния интерес засега няма купувачи. Около 35% от засетите площи с царевица са пожънали земеделците в региона. Над 246 хил. тона са събрани до момента, сочат справките на областната земеделска дирекция в Добрич. Средният добив от царевица е 769 кг/дка. Цената на пшеницата междувременно е паднала с 10-15 лв. за тон, съобщиха търговците в региона. Фуражната пшеница върви по 275 лв. за тон, а доскоро е била по 285 лв. С 15 лв. по-ниска е и изкупната цена на хлебната пшеница - 300 лв. за тон.

Доматите нагоре, краставиците надолу
В. Новинар

Оранжерийните домати са поскъпнали с 14,7 процента до 1.64 лв. за килограм, а тези, отглеждани на открито – с 4,9 на сто, до 1,29 лв. за килограм. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В същото време краставиците поевтиняват. Оранжерийните се търгуват по 1,09 лв. за килограм, което е спад с 8,4 на сто, а градинските се продават за 1,14 лв. килото. С 2,9 на сто поскъпват зелените чушки, които се търгуват по 1,06 лв. за килограм. Цената на червените чушки остава същата – 1,42 лв. за килограм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още