IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартабак" иска мерки срещу контрабандата на цигари

Заради търговията с контрабандна "Карелия" през 2004 г. бюджетът е загубил 70 млн. лв. от неплатени акцизи и ДДС.

08:35 | 05.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
"Булгартабак" иска мерки срещу контрабандата на цигари
Продажбите на български марки са спаднали заради незаконния внос

Продажбите на "Булгартабак Холдинг" на вътрешния пазар са намалели с близо 17 процента през 2004 г. заради контрабандата на цигари, съобщи в Пловдив депутатът от СДС Йордан Бакалов. Той цитира писмо на директора на холдинга Георги Костов, в което той настоява пред финансовия министър Милен Велчев и вътрешния министър Георги Петканов да вземат мерки за ограничаване на незаконния внос и продажбата на тютюневи изделия без бандерол.

Според данните на "Булгартабак" в търговската мрежа на страната се продават годишно 2400-2500 тона цигари без бандерол, означени с надпис "безмитни". В проценти това количество съвпада с намалението в продажбите на компанията. Шефът на тютюневия холдинг е посочил като типичен пример на незаконен внос цигарите "Карелия". Те се търгуват по 1-1,30 лв. кутията при регистрирана цена на дребно 2,80 лв. Всяка година се продават повече от 800 тона цигари от тази марка, което е около 30% от общия обем от вносните цигари в страната, показват отчетите на дистрибуторите на "Булгартабак". В същото време официално такъв внос не е регистриран и върху него не са платени митнически сборове и други държавни вземания.

Заради търговията с контрабандна "Карелия" през 2004 г. бюджетът е загубил 70 млн. лв. от неплатени акцизи и ДДС. Георги Костов е предупредил двамата министри, че заради повишеното предлагане и търсене разпространението на вносни цигари без бандерол ще се увеличи през тази година.

"В МВР разполагаме с много данни за контрабандни канали, но специално с този случай не съм запознат. Веднага щом се запозная със сигнала, ще разпоредя проверка", коментира вътрешният министър Георги Петканов.

От Министерството на финансите потвърдиха, че са получили писмото на шефа на "Булгартабак" през март. Финансовият министър Милен Велчев веднага възложил на данъчната и митническата администрация да направят проверка, за да се установи дали има повод за подобни притеснения от незаконен внос. През 2004 г. данъчните са конфискували 130 000 кутии цигари без или с фалшив бандерол.

Според експерти потреблението на български цигари е намаляло след въвеждането на мерките срещу тютюнопушенето. Освен това българският потребител се преориентирал към вносните марки, чиито цени паднаха тази година заради по-ниския акциз върху тях.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още