IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закон ще накара БТК да плаща на жп компанията за кабелите си

08:30 | 04.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Закон ще накара БТК да плаща на жп компанията за кабелите си
КРС ще помирява операторите за един месец и ще дава задължителни указания

Промяна в Закона за далекосъобщенияга задължава обществените далекосъобщителни оператори, каквато е например БТК, да плащат за това, че ползват жп съоръжения за своите мрежи. Проектът за промяна е подготвен от транспортното министерство и ще се внесе до дни в Министерския съвет. Досега в закона пишеше само, че обществените оператори имат право да изграждат или разширяват своите мрежи, преминавайки през пътища и друга инфраструктура, като искат разрешение от този, който я стопанисва.

В проекта за промени обаче се казва, че специално железопътната инфраструктура може да се ползва от операторите само с договор, сключен между тях и ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Те имат и задължението да плащат за това цена, определена в акт на Министерския съвет.

В промяната се предвижда и казус, при който жп съоръженията са дадени на концесия. В този случай договорът се сключва между оператора и концесионера, но само с разрешението на собственика на инфраструктурата.
Преди дни възникна спор между Столичната община и БТК за това, че компанията ползва общински терени за своите кабелни канали, без да плаща за това и без някога да е плащала. Нито в досегашния далекосъбщителен закон, нито в промените обаче такова заплащане не се предвижда с изключение на предложението за жп съоръженията. Възмездно право на строеж на далекосъобщителна инфраструктура се предвижда само когато тя се строи върху частна общинска или частна държавна собственост.

От БТК коментираха вчера, че нямат нищо против това нововъведение, тъй като едва ли някога ще използват масово жп инфраструктурата за своите мрежи.

В промените се предвижда специален ред, по който Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще решава споровете между операторите за цените и условията на взаимното свързване помежду им. Занапред онези, които се чувстват ощетени от друг оператор, ще изпращат писмено оплакване в КРС, а комисията ще има право да издава задължителни указания за всички обществени далекосъобщителни оператори. Срокът за помиряване между фирмите е 30-дневен, а за изпълнение на задължителните указания - 3-месечен.

СПРАВКИ

От края на миналата седмица БТК въведе телефон, на който се подава автоматично информация за новите цени, съобщиха от телекома. Номерът е 190. Той се набира от цялата страна като градски телефон и се таксува като едно градско обаждане

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още