IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци: Съвместната ни дейност с GSHL стана по-сериозна

По-рано тази седмица бе обявено, че на пресконференцията ще присъстват представителят на индийската Global Steel Holdings Limited (GSHL) Алок Гупта, както и Прамод Миттал, който е един от собствениците на компанията.

14:21 | 03.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Кремиковци: Съвместната ни дейност с GSHL стана по-сериозна
“Съвместната ни дейност с Global Steel Holdings Limited (GSHL) прерасна в по-сериозни търговски отношения, но на този етап не можем да дадем информация за нашите отношения”, заяви изпълнителният директор на Кремиковци Валентин Захариев по време на днешната среща с медиите в хотел Шератон, на която бяха представени финансовите резултати на дружеството и инвестиционната програма за 2005 г.

“Господата Миттал и Гупта в момента са заети и поради тази причина не взеха участие на днешната пресконференция”, добави той.

По-рано тази седмица бе обявено, че на пресконференцията ще присъстват представителят на индийската Global Steel Holdings Limited (GSHL) Алок Гупта, както и Прамод Миттал, който е един от собствениците на компанията.

На 15 март от GSHL обявиха, че "ще приключат сделката за покупката на Кремиковци АД веднага, след като бъдат извършени промени в Борда на директорите и Надзорния съвет на металургичния комбинат и свързаните с него компании, със съдействието на продавача, както е предвидено в договора за покупко-продажба".

“През последните години оздравихме Кремиковци и го направихме два пъти по-платежоспособно. През 2003 г. разполагахме с три доменни пещи, но БДЖ не успяваше да ни обслужва. Покрити бяха изцяло загубите от миналите години и оттук нататък дружеството ще плаща данъците си”, каза Валентин Захариев.

В периода от приватизацията на Кремиковци АД през 1999 г. до 31.12.2004 г. в дружеството са инвестирани общо над 488 млн. лв. Само за 2004. г. са инвестирани 92 млн. лв.

“Отчетохме една много успешна година за световния стоманодобив, след като се повишиха основните цени, от което реализирахме 30% ръст на приходите от продажби на стоманени продукти до 761 млн. лв.”, каза членът на Управителния съвет на Кремиковци АД Валентин Гуевски. Средната продажна цена се е увеличила с 37 на сто.

Според одитирания отчет за четвъртото финансово тримесечие печалбата на дружеството е 80 млн. лв.

“Драстично бяха намалени нетните текущи задължения (с 50% спрямо 2003 г. и с 82% спрямо годината на приватизация – 1999 г.),” каза Валентин Гуевски Текущата платежоспособност пък е два пъти по-висока от 1999 г. С 41% са намалели дългосрочните задължения на Кремиковци спрямо 2003 г., докато спадът спрямо 1999 г. е 16%.

Дружеството няма неплатени ликвидни или изискуеми задължения към Държавния бюджет. Уредени са и се изплащат редовно “старите” и “скритите” задължения към Националния осигурителен институт. За периода след приватизацията са платени пенсионни и здравни осигуровки за над 180 млн. лева.

В резултат на подписването на новия Колективен трудов договор бе постигната договореност за увеличение на работните заплати в дружеството с 12% за 2005 г., както и получаването на 13-та заплата, заяви Огнян Атанасов, директор за връзка с акционерите на Кремиковци.

Съобразявайки се с изискванията на приетата от Държавата “Национална програма за преструктуриране на стоманодобива”, през 2004 г. дружеството трябваше да прекрати експлоатацията на три свои основни производствени мощности.

Тези обстоятелства наложиха инвестиционната програма на Кремиковци през 2004 г. да бъде насочена в две основни основни насоки: изграждане на нови мощности и модернизиране на съществуващите с цел постигане на значим технологичен ефект и инвестиционни обекти с екологична значимост.

Към първата група по значимите инвестиционни обекти са комплекса за непрекъснато разливане на стомана (около 3-4 млн. евро); реконструкция на пещ 2 и пещ 3, модернизация на стан 1700 за горещо валцуване (около 20 млн. евро); В края на 2005 и началото на 2006 ще започне реконструкцията на доменна пещ 3, с което инвестициите ще достигнат предварително обявените 140 млн. евро.

През юни ще се направи първата копка на циментовия завод заедно с германската фирма Кьостерс, като инвестицията е на обща стойност 25 млн. евро. Участието на Кремиковци е 20%, или 5 млн. евро.

Към втората група по-важните обекти са: система за обезводняване на шламовете от Доменно производсто и Стоманодобивното производство, пренасяне на окислените води от ТЕЦ към Доменно проиводство, очистване на феналните води от Коксохимичския завод и основен ремонт и реконструкция на Технологичен филтър 1.

През следващата седмица Кремиковци АД очаква да получи серификат ISO 9002 за удостоверяване на качество. На 6 април дружеството ще участва в търг за завод за подцинкована ламарина в Косово

В петък акциите на дружеството приключиха на средна цена от 19,22 лв., като офертите останаха на нива от 19,37 лв. купува и 19,97 лв. продава.

Кристиян Костов

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още