IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 август

07:53 | 25.08.14 г.
Преглед на печата за 25 август

Най-субсидираните животновъди
В. Капитал Daily

От трите земеделски сектора с най-големи помощи от държавата и ЕС - зърнопроизводството, тютюна и отглеждането на животни, последният бранш е с най-ниски субсидии и концентрация. Топ 20 на получилите най-големи държавни помощи животновъди показва, че дружествата са получили 6 млн. лв., или 5.5% от отпуснатите за сектора 110 млн. лв. Поглед над фирмите показва, че най-много представители има от Пловдивския и Добружданския регион, повечето производители отглеждат крави, а не овце, и отчитаните печалби са ниски. Но има и един странен факт - много от компаниите имат връзки с ДПС.

ДКЕВР засякла хаос в документите на зелените централи
В. Сега

Пълен хаос цари в документацията на зелените централи - част от тях са работили още преди да се сдобият с право на това, а при други е било установено разминаване на номера на разрешителни, издадени от ДНСК и тези, които се съдържат в досиетата на централите в ЕРП-тата. Това показват предварителните резултати от проверката на енергийния регулатор, който започна ревизия в зелените централи в началото на лятото. В момента нарушенията се анализират, така че за санкции и мерки ще може да се говори едва след като те приключат.

ЦИК и правителството влязоха в спор за машинното гласуване
В. Сега

Въпросът в колко избирателни секции ще се гласува с машини на предстоящите парламентарни избори ще се решава на специална среща между Централната избирателна комисия (ЦИК) и премиера Георги Близнашки. На заседанието си в петък членовете на органа решиха да поканят шефа на служебното правителство да обсъди с тях нерешените проблеми около експерименталния вот в удобно за него време.

Видин си взе парите от фонд “Региони”
В. Стандарт

Област Видин успя да вземе отпуснатите от правителството на Пламен Орешарски 13 млн. лв. от фонда за развитие на регионите. Това съобщи областният управител Кръстьо Спасов. Средствата са за 14 проекта на общините. 4 от тях вече са изпълнени. Общината в Брегово подмени част от водопроводната мрежа на село Делейна и направи рехабилитация на пътя Тияновци - Делейна, с 250 000 лв. Кула благоустрои площадката на традиционния си панаир, а Белоградчик се сдоби за пръв път с малка пречиствателна станция за питейните си води. Приключила е реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа в село Бойница за 1 млн. лв. Пред приключване са и ремонтът на читалището в Ново село и 4 обекта в община Чупрене.

Откриха римски град под Темелковия хан
В. Стандарт

Археолози откриха римски град под Темелковия хан в Балчик. На дълбочина около 2 м учените попаднали на антична керамика и крепостна стена. "Допускаме, че е възможно да има римски некропол на мястото, тъй като срещу днешния Темелков хан в града се намира гробницата на римски жрец лекар от II в. след Христа", обясниха от екипа на Боян Тотев от музея в Добрич. В момента той и колегите му правят там спасителни разкопки. Така случайно под хана са излезли находки от турско време, а под тях - и от римско. Темелковият хан има 11 наследници, но отскоро той е станал притежание на Елисавета Христова от Сливен. Тя е заявила желание външно да го възстанови в автентичния му вид, защото сградата е архитектурен паметник от местно значение. Именно по време на спасителните разкопки археолозите се натъкнали и на калдъръмена улица от турско време, която е само на около 1 метър под нивото на сегашната улица. Те открили керамични лули и турски гърнета.

Лимоните скочиха до над 5 лв., краставиците – надолу с 20 на сто
В. Новинар

Само за седмица цената на лимоните скочи в цялата страна с цели 24,8% и стигна средни стойности от 5,18 лв. за килограм, съобщиха от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Това е най-сериозният скок сред хранителните стоки в последно време. Друга стока пък постави също своеобрзен рекорд – по спад в цените. Градинските краставици са поевтинели за седмица с 20,8 на сто, като стигнаха средни стойности от 80 стотинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още