IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юли

07:45 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 14 юли

БНБ пише специален закон и променя няколко заради КТБ
В. Капитал Daily

Чрез специален закон, суспендиращ по същество съществуващите разпоредби и логиката на европейската директива за банково преструктуриране, БНБ иска да одържави обявената за здрава "Креди агрикол България", да прехвърли всички депозити на Корпоративна търговска банка в нея и така те да бъдат изплатени изцяло от данъкоплатеца, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лв. Схемата предвижда Министерството на финансите да поеме част от задълженията на КТБ и да ги прехвърли в "Креди агрикол", като в замяна й даде специално емитирани ДЦК - така, ако има големи тегления от "Креди агрикол", тя ще може да ги заложи в БНБ, срещу което да получи ликвиднст от централната банка.

БДЖ кани кредитори при Даниела Бобева
В. Стандарт

До края на тази или най-късно през следващата седмица ще се проведат преговори между "Холдинг БДЖ" и кредиторите му. Това съобщиха за "Стандарт" от транспортното министерство. Покана е отправена от холдинга с официално писмо, в което кредиторите са уведомени, че работната група от българска страна ще води лично вицепремиерът Даниела Бобева. До петък вечерта в БДЖ още чакаха отговор на поканата. Най-вероятно тя ще бъде приета след стиковане на конкретна дата, удобна за всички кредитори, коментираха осведомени. Повод за изпратената от БДЖ покана станал отговор на кредиторите по предложението на БДЖ, изпратено преди месец, за редукция на дълга по Втория облигационен заем с 30 на сто. Редуциране в такъв размер не е удовлетворително за нас, написали кредиторите и отказали да коментират предложената компенсация намаляване на срока за плащане от 10 на 6 г.

Орешарски: Ще покажем, че сме прави за Южен поток
В. Стандарт

"Ще се опитаме да убедим Комисията, че сме действали правилно - имаме достатъчно аргументи за това". Това написа в страницата си във Фейсбук премиерът Пламен Орешарски във връзка с проекта "Южен поток" и неговото временно спиране у нас. По думите му газопроводът не е български проект и не зависи само от нашата страна. "Разпоредих да бъдат спрени временно всички действия, най-вече по подписване на нови договорености и споразумения, докато уточним с Комисията доколко основателни са тези бележки. Ще се опитаме да убедим Комисията, че сме действали правилно - имаме достатъчно аргументи за това. Но ако не успеем, ще коригираме тези действия, които Комисията не одобрява, защото това може да доведе впоследствие, ако не се разберем, до наказателна процедура - това искам да е много ясно", пише още министър-председателят. Орешарски обяснява още, че "нещата с "Уестингхаус" за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" са в много напреднал стадий.

Нови скандали разтърсват фонда за иновации
В. Сега

Месец след като програма "Конкурентоспособност" бе разтърсена от скандали, свързани с корупция и конфликт на интереси, подобни проблеми се задават и за Националния иновационен фонд (НИФ) към Агенцията за малките и средните предприятия. В края на миналата седмица фондът публикува списъка с одобрените за финансиране проекти по седмата конкурсна сесия.  В списъка на класираните са проекти на 52 предприятия. Сред тях има идеи за "безконтактно отстраняване на кръвосмучещи паразити", нов метод за обеззаразяване на вода, рециклиране на метални отпадъци, създаване на LED осветител с голям капацитет на полезно действие, проекти за новаторски пособия по часовете по химия в училище и др.

Жп транспортът дерайлира след два тежки инцидента
В. Сега

Две влакови композиции дерайлираха в събота и в неделя. Жп транспортът влезе в черните хроники. В събота следобед край старозагорското село Калояновец загина главният машинист на влака София - Варна, 12 пътници бяха ранени. В композицията са пътували над 150 души. 24 часа по-късно между гарите Чумерна и Гавраилово, близо до Сливен, дерайлира последният вагон на товарен влак.

Корнелия Нинова влиза в битката за наследник на Станишев
В. Новинар

Корнелия Нинова изненадващо прие номинацията да се бори за лидерското място в БСП. Това бе съобщено от самата червена депутатка, която посочи, че ще се постарае да промени социалистическата партия отвътре. "Ще поставя на различна основна коалиционните отношения, ще разговарям разумно и с аргументи с другите политически и граждански субекти за четири национални цели, зад които да застанем заедно, въпреки различността си", посочи Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още