IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяват “Ломско пиво” с 20 хил. лв. заради нелоялна конкуренция

14:22 | 08.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Глобяват “Ломско пиво” с 20 хил. лв. заради нелоялна конкуренция
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществени санкции в размер на 20 000 лв. на “Ломско пиво” АД, Лом и 10 000 лв. на “Млечна борса-Русе” ООД, Русе заради нарушения на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщиха от комисията.

Производството срещу двете дружества е запознато след постъпила молба на “Русенско пиво” АД, Русе. Дружеството е известно на българския пазар на пиво в продължение почти на 15 години.

“Ломско пиво” АД, Лом произвежда и бутилира бира под наименованието “Русенско пиво светло” от юли 2004 г. Продуктът се произвежда по поръчка на “Млечна борса-Русе” ООД, Русе и се дистрибутира от същото дружество.

Върху лицевите етикети на спорния продукт с големи букви е отбелязано “РУСЕНСКО ПИВО светло”, докато производителят е изписан с много дребен шрифт. Допълнително за заблуда допринасял фактът, че надписът заема централно място на етикета, а информацията за производителя е отбелязана встрани и вертикално, което създава неудобство при четене и най-вероятно би останала незабелязана.

Според КЗК тази търговска практика не е добросъвестна и заблуждава потребителите, а оттам се увреждат интересите на конкурентите производители.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още