IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобяват Елхим-Искра с 30 хил. лв. заради господстващо положение

12:39 | 01.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Глобяват Елхим-Искра с 30 хил. лв. заради господстващо положение
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира с 30 хил. лв. "Елхим-Искра" АД, Пазарджик заради извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщиха от комисията. По същия случай КЗК налага и имуществена санкция в размер на 50 хил. лв. на "Електроразпределение-Пловдив" ЕАД.

Производството срещу двете дружества е по молба на ЕТ “Фиат-Дукато-Никола Николов”, Пазарджик, чиито основни възражения са свързани с отказа на “Електроразпределение-Пловдив” ЕАД, клон Пазарджик да доставя електроенергия на обекта на молителя.

"Елхим-Искра" е страна по преписката, като според КЗК пазарджишкото дружество е злоупотребило с господстващо положение поради отказ да бъде предоставен достъп до собствените му ел. уредби и съоръжения с цел осигуряване електрозахранване на обекта на молителя.

Комисията е установила, че “Електроразпределение-Пловдив” ЕАД, клон Пазарджик, неуведомявайки молителя за стойността на разходите, необходими за реализиране на всеки един от вариантите за присъединяване на обекта му, го е лишило от избор, което, от своя страна, е имало за последица невъзможността да се сключи договор за продажба на електроенергия и е лишило обекта на молителя от електрозахранване.

“Елхим-Искра” е собственик на ел. уредби и съоръжения, които представляват съществено съоръжение, тъй като осъществяването на електрозахранване обекта на молителя, а оттам и определен вид стопанска дейност, зависи от тях.

Това обстоятелство го определя като предприятие с господстващо положение по смисъла на ЗЗК. Предвид събраните по преписката доказателства, комисията счита, че “Елхим-Искра” АД, Пазарджик е извършило нарушение, тъй като е отказало достъп до съоръженията си, съответно е отказало сключването на договор при наличие на възможности за доставка.

Свързани компании:

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 08.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още