IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубът на журналистите събра на среща БТК, Инвестор.БГ, КФН и БФБ

17:23 | 25.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
Клубът на журналистите събра на среща БТК, Инвестор.БГ, КФН и БФБ


Клубът на журналистите ААА организира снощи среща по въпросите на първичното публично предлагане на БФБ-София, на която освен членове на Клуба бяха поканени представители на БТК АД в лицето на PR мениджъра Ясен Гуев, Инвестор.БГ АД в лицето на Любомир Леков (изпълнителен директор), Алекси Андонов (член на Съвета на директорите) и Румен Соколов (член на Съвета на директорите). Присъстваха и представители на Комисията за финансов надзор, на Българска фондова борса - Радослав Желязов, както и представители на посредниците-спонсори на Клуба на журналистите ААА.

Най-голям интерес на събитието предизвика Ясен Гуев от БТК, който разказа за усилията по промяна на начина на работа в огромна компания като БТК. Според него до края на 2004 г. цифровизацията в големите градове ще достигне 100%. Новият GSM оператор ще стартира с покритие на 95% от населението, тъй като БТК иска клиентите й да са доволни от предлаганата услуга още от самото начало.

Затова в БТК са се отказали да стартират GSM оператора още през декември миналата година, което било предвидено да се случи в София. Ще има специална оферта за сегашните около 70 000 абонати на Мобиком, уточни Гуев. Според него първите клиенти на новия оператор, който се планира да започне дейност през април, ще бъдат клиентите на Мобиком, близо 25-те хиляди служители на БТК и акционерите на компанията.

Според Гуев е много трудно да бъде стартиран фиксиран оператор. Самото прокарване на линиите до всеки един абонат изисква огромни средства и време, а не толкова прокарването на линии между големите градове. В момента текат тестове за свързване на мрежата на БТК с тази на Орбител и тази на Кейбъл тел, но необходимото време за стартиране е голямо, защото дори само тестването на билинг системите на БТК и другия оператор изискват време, каза Гуев.

Изненадата на новия мениджърския екип от някои неща в БТК е била голяма. Те са учудени от съществуването на телефонен номер за четене на истории за Хари Потър. "Оказва се, че служителите в компанията работят, без някой да им е възложил проекта и без да се знае икономическия ефект от него", посочи Гуев.

Като куриоз се сочи изборът на лого на БТК, което е станало преди около 10 г., от финансовия директор, който го поставил на няколко документа и така то се наложило.

Според Гуев БТК ще си остане на борсата, а Вива Венчърс не е купувала акции от продадените на търговете срещу компенсаторни инструменти 34,78% от компанията.

Любомир Леков, изпълнителен директор на Инвестор.БГ АД каза, че благодарение на борсата и на финансовите инвеститори Инвестор.БГ е успял да привлече средства и да стане третият играч на българския интернет пазар, като има ресурс да развива продукти. Става дума за пазара по доставка на съдържание (уеб страници), а не доставчик на свързаност (internet provider).

"Без първичното публично предлагане щяхме да имаме много по-бавно развитие, а IPO-то помогна и за налагането на марките ни. По този начин, тъй като бяхме първи, получихме тази допълнителна премия", каза Леков.

"Вече успяхме да направим доста неща и мислим през тази година да покажем още. Това е необходимо и за налагането на интернет, защото е важно потребителите да намират в него полезни неща," каза още Леков.

Според Леков е използван моментът, в който на пазара има глад за акции. "Успяхме да привлечем инвеститори от Естония, Англия, Холандия, Гърция, Унгария и България. Нашето усещане беше, че ако искаме 10 млн. лв. от пазара, трудно можем да ги привлечем, защото пазарът преди почти година не беше толкова силен. Освен това привличането на средства не е самоцел. Ние привлякохме 1,066 млн. лв. чрез продажбата на нови акции на борсата," допълни той.

"Мисля, че в момента добра бизнес идея може да привлече и 10 млн. лв. от пазара", каза още Любомир Леков.

Алекси Андонов, който е основен идеолог на първичното публично предлагане на акции от Инвестор.БГ АД, допълни, че навсякъде в Източна Европа има ръст на цените на акциите и новите емисии са успешни.

Според Радослав Желязов от Българска фондова борса, в момента има интерес към публично предлагане на акции от дружества с гръцки капитали. Той очаква активизиране на компаниите с бизнес, създаден в България след около година.

Мариян Йорданов

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още