IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оздравителният план на "Стомана" АД вече е преизпълнен

16:59 | 24.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
Оздравителният план на "Стомана" АД вече е преизпълнен
Оздравителният план на "Стомана" АД вече е преизпълнен, съобщиха днес на пресконференция от Съвета на директорите на дружеството.

Рамката на плана е 42,7 млн. лв., а досега са постъпили средства от продажба на активи в размер на 62,783 млн. лв., уточни изпълнителният директор на дружеството Спас Христов, цитиран от Dnes.bg.

Двайсет на сто от всички постъпления са преведени на "Търговска и спестовна банка"-София (в несъстоятелност), защото тя е определена като първи клас кредитор, с обезпечено вземане.

Удовлетворени са 97 на сто от вземанията на кредиторите втори клас. Те включват задължения към работници от 3 юни 1998 г. до 3 юни 1999 г., заедно с приети присъдени съдебни задължения, към които са изплатени 721 625 лева.

Сумата, предвидена за удовлетворяване на трети клас кредитори - публични вземания на държавата и общините, както и на НОИ, е 11,358 млн. лв. До края на миналата година по сметка на НОИ са преведи 8,686 млн. лева.

Общо 24,184 млн. лв. са изплатени за удовлетворяване на разноските по несъстоятелността.

На 25 август 1999 г. с решение на Пернишкия окръжен съд беше открито производство по несъстоятелност на "Стомана" АД. То е прекратено на 21 юли 2000 г., когато беше приет оздравителен план с петгодишен срок на действие.

Деветдесет на сто от активите на предприятието са продадени. Основното производство на металургичното дружество беше купено за 13,5 млн. лв. от гръцката компания "Сиденор", която е част от индустриалната групировка "Виохалко".

На 1 март т. г. в Пернишкия окръжен съд е насрочено дело за евентуално възобновяване на производството по несъстоятелност на "Стомана" АД, поискано от Агенцията за държавни вземания.

Свързани компании:

Стомана АД-Перник /в несъстоятелност/(3JW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още