IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 юни

07:54 | 18.06.14 г.
Преглед на печата за 18 юни

Близо 1 млрд. лв. са загубите от лоши концесии
В. Сега

В България има тотален нормативен хаос по отношения на концесиите, което е довело до пропуснати ползи за близо 1 млрд. лв. Това показва проучване на Центъра за противодействие на корупцията (БОРКОР). Органът е направил анализ на законите за концесиите, за подземните богатства и за устройството на черноморското крайбрежие, както и на договори, по които вече са открити нередности. "Няма единен подход към обектите на концесия, за което е виновна липсата на законодателство, както и на норми за осъществяването на контрол", коментира директорът на БОРКОР Бойко Великов.

България се изкачи с едно място в бизнес класация
В. Сега

България се е изкачила с едно място напред в класацията на Economist Intelligence Unit за условията за правене на бизнес. За периода 2014 - 2018 г. България е поставена на 46-то място от 82 страни, като изпреварва Румъния и Италия. Сравнението е направено спрямо предишния период на проучването, което е отчитало показателите в периода 2009 -2013 г. Скромното изкачване на страната ни донякъде може да се обясни с годините на кризата. От съседите ни на Балканите Турция е поставена на 44-то място, а Гърция и Сърбия са след България, съответно на 62-ро и 65-о място. Данните показват, че съседна Румъния е направила сериозен скок и от 55-о място и стигнала до 47-о.

МВР-синдикат излиза на протест заради ведомствени столове
В. Сега

Синдикатът на гражданската администрация в МВР излиза на протест заради намерението на ръководството да закрие ведомствени столове, съобщи председателят му Христо Христов. Първата проява на профсъюза бе във вторник вечерта. От синдиката внесоха подписка против закриването на ведомствените заведения за хранене. И обявиха, че имат подкрепата на Синдикалната федерация на служителите в МВР, пожарникарския синдикат и един от полицейските профсъюзи.

Фонд за бедствия с пари от данък
В. Стандарт

Обезщетения след катастрофични събития като земетресения и наводнения да се изплащат от нов фонд, предлага експертът от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Кирил Киров. Според него вариант за управление на катастрофичните рискове в България е създаването на специална партида "Парични помощи за населението" към Държавния фонд "Бедствия и катастрофи". В новата партида могат да се акумулират средствата от настоящия данък в размер на 2% върху платените премии по полиците в общото и животозастраховането, обясни Киров на конференцията "Катастрофичните рискове в България - йерархия на отговорността".

Шабла иска план за повече летовници
В. Стандарт

През 80-те години на миналия век Шабла е посрещала над 50 000 туристи, докато през миналата година броят им е бил малко над 5 хил. Това обяви кметът на общината проф. Райна Бърдарева. По думите й сериозният проблем за развитието на туризма като отрасъл е липсата на Общ устройствен план, който се бави вече 8 години. "А има инвестиционен интерес", каза кметът. Тя допълни, че ръководството на общината има амбицията да върне старата слава на Шабла като туристическа дестинация, тъй като има къмпинги, правят фестивал на хвърчилата, село Тюленово ежегодно се посещава от любителите на скалното катерене и скоковете в морето от живописния скалист бряг.

Нова офшорка в "Булгартабак"
В. Капитал Daily

Битката за контрола върху "Булгартабак" продължава с пълна сила. След като през миналата седмица стана ясно, че в рамките на раздора между доскорошните партньори Цветан Василев и Делян Пеевски цигареният холдинг е останал в сферата на депутата от ДПС, а банкерът се опитва да си го върне, сега ходовете на двамата продължават. Последният такъв е промяна в структурата на собствеността на дружеството, което е официален притежател на "Булгартабак" - регистрираното в Австрия BT Invest. В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило уведомление, че Woodford Establishment и Livero Establishment имат намерение да осъществят концентрация, като придобият контрол върху BT Invest.

Изнасяме козе месо за Индонезия
В. Новинар

Индонезия иска да внася козе месо и сирене от България. Това съобщиха за „Новинар” от земеделското министерство. Чуждата страна има интерес още към военната ни промишленост и селскостопанските продукти. На двустранна среща в Джакарта, която ще се проведе на 23 и 24 юни, ще се договарят различните възможности за сътрудничество между двете държави. Предвижда се българската страна да покани чужди инвеститори, които да направят вложения в родното земеделие. Ще се обсъждат още възможностите за износ на зърнени култури, агнешко месо, млечни продукти, лекарства, плодове, консервирани храни, вино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още