IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 40% доходност за 2005 г. очакват в новия фонд на Елана

Елана Високодоходен фонд ще наследи традициите на Елана Високодоходен BG

13:22 | 22.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
До 40% доходност за 2005 г. очакват в новия фонд на Елана
ИД Елана високодоходен фонд АД ще бъде със среден към висок риск и предполагаема доходност за 2005 г. между 20 и 40%, съобщиха от Елана за Investor.bg.

Дружеството ще инвестира до 80% от активите си в български акции, регистрирани за търговия на БФБ - София. Уставният капитал към момента е 505 хил. лв., а номиналът на една акция е 100 лв. След потвърждаване на проспекта за публично предлагане на акции, фондът ще започне дейността по емитиране и обратно изкупуване на собствени акции.

Елана Високодоходен фонд ще наследи традициите на Елана Високодоходен BG портфейл, който съществува от 2002 г. и към момента управлява активи за над 9 млн. лв. (доверително управление на индивидуален инвестиционен портфейл), уточниха от Елана.

Доходността на Елана Високодоходен BG портфейл за 2004 г. е между 40 и 70% в зависимост от периода, в който е стартирал конкретният портфейл. Предимствата за инвеститорите от създаването на новия фонд ще бъдат още по-голямата прозрачност, контрол от страна на надзорните институции и ликвидност (ежедневно ще могат да се купят и продадат акциите на фонда).

Портфейлът на Елана Високодоходен BG фонд ще бъде разпределен (диверсифициран), като ще включва акции както на дружества, участващи в борсовия индекс SOFIX, така и на компании извън него, но с по-голям от средния за пазара потенциал за растеж. Инвестициите в акции на водещите български компании, включени в SOFIX, предоставят възможност както за реализиране на капиталови печалби, така и за получаване на доход под формата на дивидент, предвид стабилната дивидентна политика на една част от сините чипове на борсата.

Елана Високодоходен фонд е второто инвестиционно дружество от отворен тип (аналог на взаимен фонд), управлявано от Елана Фонд Мениджмънт. Първият взаимен фонд, създаден от компанията, е Елана Еврофонд. Това е взаимен фонд за инвестиции в книжа с фиксиран доход, които са сигурно вложение. За 2004 г. фондът е донесъл на своите инвеститори 9.03% доходност. Елана Еврофонд направи силен старт през 2005 г., като регистрира доход от 2.33% в края на януари само за един месец. Рискът при Елана Еврофонд е съпоставим с този на банковите депозити, а се предвижда доходността през 2005 г. да бъде значително по-висока – между 10 и 12%.

Към момента Елана управлява активи на стойност над 40 млн. лв. УД Елана Фонд Мениджъмънт е учредител на Българската асоциация на управляващите дружества.

Свързани компании:

ИД Елана високодоходен фонд АД(4ELA)

ИД Елана Еврофонд АД(4ELB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още