IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 юни

07:53 | 13.06.14 г.
Преглед на печата за 13 юни

Опит за преврат в "Булгартабак"
В. Капитал Daily

Нов съвет на директорите, изплащане на дивиденти от цялата неразпределена печалба от предишни години и назначаването на контрольор – това е предложил като дребен акционер в "Булгартабак холдинг" Едоардо Миролио. Неговото дружество "Е. Миролио финанс" притежава 7.22% от капитала на холдинга към 12 май 2014 г. и е представило тези предложения за включване в дневния ред на предстоящото общо събрание на холдинга, насрочено за 30 юни. Зад исканията на миноритарния акционер стои много по-едър сюжет: според различни източници на "Капитал" доскорошният тандем Цветан Василев - Делян Пеевски, който контролираше цигарения холдинг, се е разделил и сега дружеството е в орбитата на депутата от ДПС. През събранието пък Василев, който е правил и други сделки с Миролио, иска да си върне ръководството.

Бокова влиза в надпреварата за ООН
В. Стандарт

Шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова може да се включи в борбата за нов генерален директор на ООН, научи "Стандарт". В момента световната организация се оглавява от южнокорееца Бан Ки Мун, чийто втори мандат изтича през 2016 г. Номинациите и лобирането за негов наследник обаче започват още отсега. Българското правителство и лично външният министър Кристиан Вигенин е издигнало кандидатурата на Бокова за шеф на ООН, обяви агенция "Фокус". Версията обаче не бе потвърдена официално от "Дондуков" 1 и външното ведомство. Според дипломати обаче, кабинетът "Орешарски" наистина е готов да направи такава номинация, но засега решение няма.

Хаан: Не политизирайте еврофондовете
В. Стандарт

Темата за еврофондовете в България да не бъде политизирана, призова еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан. Замразяването на средства по ОПРР и ОПОС е нормален процес, през 2013 г. са прекъсвани плащания над 200 пъти в повечето държави членки, обясни Хаан. Естествено тогава, когато имаме притеснения, както с всяка друга държава от ЕС, трябва да предприемаме мерки, заяви еврокомисарят. Той подчерта, че е постигнат успех при усвояването на средствата у нас, а през последните години ЕК работи в тясна връзка с българските власти, за да може тези инвестиции да бъдат използвани правилно. На 19 юни регионалният министър Десислава Терзиева ще бъде в Брюксел за среща с директора на ГД "Регионална политика" Валтер Дефа.

НАП плаши длъжници с отписване от ДДС регистъра
В. Сега

НАП предупреди вчера, че ще наказва с дерегистрация фирми, които са просрочили с повече от 3 месеца задълженията си по ДДС. Преди дни приходната агенция съобщи, че 25 000 дружества и еднолични търговци имат над 3 невнесени месечни вноски по данъка. Те може да бъдат заличени от ДДС регистъра, ако не платят. Заличените фирми не могат да начисляват ДДС, а техните контрагенти не могат да ползват съответния данъчен кредит. "Друга последица от прекратяването на ДДС регистрацията е, че се начислява и внася в бюджета данък за всички налични активи", обясняват от НАП.

"Острието на прокуратурата" подаде оставка
В. Сега

Определяният преди време като "острие на прокуратурата" и доскоро зам. градски прокурор Роман Василев изненадващо подаде оставка от съдебната система. Точката влезе в дневния ред на Висшия съдебен съвет като допълнителна вчера. Василев се освобождава по "лични причини" от 5 август, докогато е в отпуск. Василев, който в последните години се въвлича в скандали неведнъж, не отговаряше на мобилния си телефон.

Плащаме по 3,50 лв. за литър бензин

В. Новинар
Един литър гориво в почти всички бензиностанции в страната ни излиза по около 3,50 лв., а не 2,50 лв., както пише на колонките. Това показват изненадващите масови проверки на Агенцията по метрологичен и технически надзор, които тя прави в цялата страна. Освен че, както "Новинар" писа, караме колите си с корабно гориво вместо бензин или дизел, се оказва, че и литрите, за които си плащаме не малко пари, не са толкова, колкото искаме. Все повече зачестяват случаите, в които шофьори искат да напълнят 50-литровия си резервоар догоре, а бензинджията им казва, че е заредил колата им с 60 литра гориво. Именно така хората разбират за далаверите, които се въртят по бензиностанциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още