IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата преустанови търговията с акции на Гранд хотел Варна

11:42 | 21.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата преустанови търговията с акции на Гранд хотел Варна
Причина за мярката е законовото изискване акциите на дружеството да станат с номинал 1 лв. вместо 0,1 лв. в момента

Поради започване на процедура по привеждане на номиналната стойност и броя на акции на Гранд хотел Варна в съответствие с Търговския закон, от дружеството е поискано търговията с акции на Гранд хотел Варна да бъде временно преустановена до финализиране на процедурата, съобщи БФБ-София.

По заповед на изпълнителния директор на борсата търговията с акции на Гранд хотел Варна е преустановена за три дни до 23 февруари. Това е максималният срок, в който изпълнителният директор на БФБ може да преустанови търговията. По-дълго преустановяване е възможно с разрешение на Комисията за финансов надзор (КФН).

Според данни на Централен депозитар в момента Гранд хотел Варна има 65 377 895 акции с номинал 0,1 лв. Те трябва да бъдат приведени в акции с номинал 1 лв., с което ще се изпълни изискване на Търговския закон (ТЗ).

Ръководството на Гранд хотел Варна АД-гр.Варна е публикувало покана за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите на 09.03.2005 г. Общото събрание на акционерите ще гласува процедурата по привеждане на номиналната стойност и броя на акциите, акционерната структура и капитала на дружеството в съответствие с изискванията на действащото законодателство.

След проведени консултации с представители на КФН, БФБ-София и Централен депозитар бе уточнена следната схема за изпълнение изискването на ТЗ:

- безвъзмездно прехвърляне на акции от акционерното участие на акционер, изрично заявил своето съгласие, съразмерно в собственост на акционери на Гранд хотел Варна АД, които да се използват за уравняване (нагоре) на притежаваните от тях акции до число, кратно на десет, с оглед изискването за номиналната стойност на всяка акция в размер на 1 (един) лев.

- акционерите на Гранд хотел Варна, които имат право да получат съответната част от акциите за извършване на закръгляването, да се определят съгласно акционерната книга, водена от Централен депозитар АД към 23.02.2005 г.

- стартирането на процедурата по уравняването да се извърши след получаване на списък от Централен депозитар АД с тези акционери и необходимия брой акции и последващо изрично писмено нареждане от акционера, изрично заявил своето съгласие, и от Гранд хотел Варна АД.

За изпълнението на предложената схема за привеждане на номиналната стойност и броя на акциите на дружеството в съответствие с чл. 162 от ТЗ, въз основа на акционерната книга на Гранд хотел Варна АД, водена от Централен депозитар, към 23.02.2005 г., ще се направи проверка и състави списък на акционерите, които имат право да получат съответната част от акциите за извършване на уравняването (нагоре).

Подобна процедура бе осъществена и с акции на Ем Джи Елит холдинг, при който търговията с акции бе временно преустановена за общо 50 дни в края на 2004 г.

Свързани компании:

Гранд хотел Варна АД(4GH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още