IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха БТК със 100 хил. лв. заради монопол

08:28 | 18.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха БТК със 100 хил. лв. заради монопол
Солидна глоба отнесе БТК заради монопол на пазара. Комисията за защита на конкуренцията постанови санкция от 100 хил. лева за телекома. Според антимонополистите компанията е злоупотребила с господстващо положение. Жалбата за това е подадена от частната фирма "Нетплюс".

В периода 2002-2003 г. тя е поискала от БТК да й предостави допълнителни линии под наем, чрез които да осъществява дейността си - доставка на интернет. От телекома обаче отказват, въпреки че предварително има споразумение това да се случи. В резултат на отказа от страна на БТК, "Нетплюс" губи договор с американска компания.

"Това е довело до ограничаване на конкуренцията на съответния пазар, което е тежко нарушение от страна на БТК. Нарушението има подчертан антиконкурентен ефект, който се проявява с необратими неблагоприятни за конкуренцията последици", посочват в решението си от 10 февруари 2005 г. членовете на КЗК.

"Нетплюс" сезира комисията и за други злоупотреби на БТК. Една от тях е надписване на сметки през 2003 г. Тогава е засечен разговор във Велико Търново с продължителност 7 дни, който реално не е осъществен. След сигнал от фирмата централата на БТК в града признава, че таксуването е неправилно. След това са засечени още 29 такива "фалшиви" разговори. КЗК обаче се произнася, че това не е нарушение на антимонополния закон.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 09.08.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още