IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скриха един милион акции на БТК от борсата

08:21 | 16.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
Скриха един милион акции на БТК от борсата
Почти 1 милион акции на БТК не са листвани на Българската фондова борса, въпреки че телекомът е публична компания от ноември миналата година, а от 27 януари по позицията тече активна търговия на БФБ. Става въпрос за 957 638 акции на телекома, това е емисията от извършеното през юни м.г. увеличаване на капитала. Това беше изискване на приватизационния договор.

Всъщност ситуацията е следната: в Централния депозитар БТК има три емисии ценни книжа: основна - 7 292 789 акции, втора, от увеличението - 957 638 книжа, и трета - едната държавна златна акция, обясни Васил Големански от Централния депозитатар.

Макар че на борсата официално се води листван целият капитал на БТК, всъщност там се търгува само голямата емисия. Това може да създаде проблем, смята Маню Моревенов, директор Търговия и надзор в БФБ-София. Първите две емисии трябва да се обединят, но това трябва да стане по инициатива на емитента. В момента на борсата обсъждаме как да се реши проблемът, най-вероятно ще пратим писмо на компанията, с която ще ги поканим да направят постъпки за обединяване на емисиите, коментира ситуацията Моравенов.

В БТК не знаеха за такъв проблем поне според Ясен Гуев, директор PR и корпоративни комуникации в компанията. Ресорният министър на транспорта и телекомуникациите Николай Василев отказа коментар.

Всъщност ситуацията вече води до обърквания. Например колко процента от БТК притежава Barclays Bank /Suisse/ S.A. Според данни от депозитара на 27 януари банката е купила на първия приватизационен аукцион 10.08%, като до края на целия търг те стават 10.40%. Централният депозитар обаче оповестява процента от емисията, който е купило дадено лице, а не процента от капитала. Според подадена на борсата информация банката има 8.9098% - този път от капитала.

Това изяснява донякъде конкретния казус, но не съвсем - и сметнати на база капитал, цифрите на борсата и депозитара не съвпадат напълно. Според изчисленията на Централния депозитар Barclays притежава малко над 9% от капитала. Обикновено в такива заплетени случаи истината е някъде по средата. Така че швейцарското поделение на Barclays Bank би трябвало да държи около 9% от капитала на БТК.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още