IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 май

07:48 | 28.05.14 г.
Преглед на печата за 28 май

Идва ново пренареждане във властта
В. Капитал Daily

Най-същественият извод от българския вот за новия Европейски парламент, на който се гледа и като на генерална репетиция за бъдещите парламентарни избори, е, че политическото статуквото се запазва, но с неизбежно пренареждане на позициите в него. От срока, в който някои от основните играчи успеят да се договорят за бъдещото разпределение на ролите, зависи и животът на кабинета "Орешарски", т.е. ще има ли предсрочни избори и кога. Макар и сравнението между избори за европейски и национален парламент да е в голяма степен относително заради традиционно значителната разлика в избирателната активност, на езика на политическото послание резултатите от гласуването в неделя очертават шансовете на партиите с евродепутати за участие, както и тежестта им в следващото управление.

ГЕРБ предупреди за провал на 6 културни проекта с европари
В. Сега

Проекти на Министерството на културата са под въпрос, което може да доведе до загубa на милиони европейски средства. Затова предупредиха вчера от ГЕРБ, като по техни сметки загубите може да са 40 млн. лв. за 6 проекта. "Тази опасност е заради това, че с пари от ЕС са финансирани ремонти на културни институции и изпълнение на проекти, които са извършени и не се използват по предназначение, каквото е изискването на Еврокомисията за устойчивост", коментира бившият регионален министър Лиляна Павлова.

Всеки четвърти е използвал правото си да пренареди листата
В. Сега

Избирателите масово са се възползвали от правото си да пренаредят листите на партиите за Европейски парламент - всеки четвърти участник във вота е отбелязал предпочитанието си, сочат междинните данни на ЦИК. Така българите наказаха политиците, които наредиха евролистите, водени от собствени, партийни съображения. Данните на ЦИК от вчера показват, че 26% от общия брой гласоподаватели, или около 585 хил. души, са отбелязали предпочитан от тях кандидат в бюлетината.

Ваучерът за гориво защитен като бандерол
В. Стандарт

Ваучерите за евтино гориво, с които фермерите зареждат дизел за селскостопанските си машини, са със специални знаци срещу фалшификация като бандеролите. Холограма, воден знак и цветни надписи са три от защитите върху документа. Останалите според финансовото и земеделското министерство са класифицирана информация. Според наредбата, по която се възстановява акцизът върху горивата за земеделските стопани, ваучерите трябва да имат поне седем способа на защита. Тези, които не са видими с просто око, ще бъдат подробно разяснени на данъчните складове и бензиностанциите, уверяват от министерството на финансите.

Туристите чакат карта за шопинг
В. Стандарт

Повишен интерес към шопинг туровете във Варна и региона отчитат от Туристическия информационен център в града. Според статистиката чужденците питат не само къде са моловете, но и за пазарите и магазините в централната част на града. "Това е един от мотивите да се посещава Варна и ние трябва да направим всичко възможно да развием този нов вид туризъм. Може би ги привличат цените, а и всеки иска да купи сувенир за себе си и близките си", обясни засиления интерес към пазаруване специалистът от Туристическия информационен център в града Тихомир Патарински. Друго, което привлича вниманието на туристите, са забележителностите във Варна и региона - Побити камъни, Аладжа манастир, музеите, галериите и атракциите в морската градина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още