IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгна новият търг за пътя от София до Калотина

Индикативният бюджет за отсечката е 200 млн. лева

15:43 | 21.05.14 г.
Тръгна новият търг за пътя от София до Калотина

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за проектирането и изграждането на пътя София – Калотина, който е част от магистралата София – Ниш и европейския транспортен коридор №10.

Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции – проектиране и строителство на отсечката от София до Драгоман и след това – от Драгоман до Калотина, която е по-трудна за изпълнение заради спецификата на терена.

Пътят ще се строи с магистрален габарит и проектна скорост 100 км/ч. Предвижда се да е с 4 ленти за движение и лента за принудително спиране. Индикативният бюджет за проекта е 200 млн. лева, като е предложен за финансиране със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз за периода 2014-2020 г.

Това е вторият опит за изграждането на отсечката София-Калотина. Първата обществена поръчка тръгна в края на 2012 г. по времето на предишното правителство, като плановете бяха пътят да се строи със спестени пари от оперативната програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и да е готов до края на 2015 г.

Заради изчерпването на парите по програмата, предназначени за пътища обаче, правителството на Пламен Орешарски спря процедурата и отложи реализацията на трасето за новия програмен период 2014-2020 г.

Парите за пътища обаче отново няма да стигнат, защото довършването на магистрала Струма ще глътне по-голямата част от ресурса. Останалите средства трябва да бъдат разпределени на няколко приоритетни проекта, включително и магистрала Хемус.

Вариант за частично финансиране на строителството на пътя София-Калотина е и новият инструмент на ЕС за финансиране на инфраструктура – Connecting Europe.

По принцип този инструмент е насочен към финансиране на жп и водни проекти и само 10 на сто от средствата могат да отидат за пътища. Така има възможност да се комбинират средства от оперативната програма „Транспорт“ и Connecting Europe за реализацията на София-Калотина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още