IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 май

07:51 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 12 май

Махат от БДЖ 700 чиновници
В. Стандарт

Близо 700 чиновници от БДЖ трябва да бъдат съкратени, за да се спаси дружеството. Сега администрацията на закъсалата държавна компания наброява над 1200 души. "Според мен това число не трябва да е по-голямо от 400-500 души", заяви пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Целта на съкращенията е да убедят кредиторите, че "Холдинг БДЖ" полага усилия за намаляване на разходите. "До края на май ръководството трябва да ми представи ясна визия как администрацията ще достигне нормалното число за такива дружества", обясни Папазов. Според него не може ремонтната дейност на БДЖ да е разпръсната на 12-13 места. Трябва да има една или две бази, в които да се извършва всичко.

Ботев: Може да сме санаториумът на Европа
В. Стандарт

Можем да се превърнем в санаториум за Европа по начина, по който Тракия е била за Римската империя. На територията на днешна България е имало 22 селища, които са развити от римските императори заради термалните си минерални води. Едно от тези селища е и Варна. Това заяви зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Според него страната ни не използва възможностите си за развитие на спа туризъм. Имаме 423 млн. литра ежедневен излив на минерални води, от които използваме под 1.5%, посочи той. Ботев припомни, че има голям интерес от Турция за облекчен визов режим за туристите от южната ни съседка и откриването на директна авиолиния Истанбул - Варна, без държавата у нас да даде и стотинка.

Как ще се разпределят новите 1.4 млрд. евро за бизнеса
В. Капитал Daily

Над 1.4 млрд. евро ще могат да получат българските предприятия през следващите седем години, за да станат по-конкурентни и ефективни. Средствата са заложени в оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014 - 2020 г., която е публикувана за обществено обсъждане до 21 май. Най-много средства са предвидени за мерки, които да увеличат експортния потенциал на фирмите, тъй като износът остава основен двигател на икономиката заради ограничения вътрешен пазар.

Свързани фирми печелят проектите за фотоволтаици по селската програма
В. Сега

Свързани фирми са оплели процедурите за изграждане на фотоволтаични централи по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От публичния регистър на сключените договори личи, че част от компаниите са ползвали един и същ проект, като са го прокарвали нееднократно през свързани с тях фирми. Формални нарушения на правилата обаче няма, защото ограниченията са заобикаляни чрез регистрацията на компаниите на други лица, често младежи.Това показва проверка на "Сега" за сключваните договори за изграждане на фотоволтаични централи по ПРСР.  Програмата финансира проекти по две от мерките - за развитие на неземеделски дейности и за подкрепа за създаване на микропредприятия. Както "Сега" писа, голяма част от договорите по тези мерки са именно за фотоволтаични централи.

Субсидии и пратки за чужбина донесоха печалба на пощите
В. Сега

"Български пощи" АД излезе на печалба в началото на 2014 г. след дълги години на трупане на загуби и задължения. Държавното дружество е на плюс с близо половин милион лева, сочи финансовият му отчет за първото тримесечие. Година по-рано то беше "на червено" с 1.5 млн. лева.  Успешният старт на 2014 г. е още по-изненадващ на фона на бизнес плана, в който пощите залагаха загуба за този период заради прекратяване на договори с важни клиенти като МВР и две агенции - за финансова инспекция и по вписванията. Само от спрения договор с полицията за разнасяне на актове и фишове дружеството губи около 1.5 млн. лева годишен доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още