IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СГС отстрани от длъжност председателя на УС на Общинска банка

16:01 | 26.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
СГС отстрани от длъжност председателя на УС на Общинска банка
Състав на Софийски градски съд (СГС) с председател съдия Георги Колев днес отстрани от длъжност председателя на Управителния съвет на Общинска банка Васил Пиралков, предаде Dnes.bg.

Искането беше направено от Софийската градска прокуратура (СГП) във връзка с повдигнатото срещу Пиралков обвинение по чл.282 - за нарушение на служебните задължения.

В мотивите си съдът посочва, че ако бъде оставен на длъжността си, Пиралков може да попречи на разследването, събирането на доказателства и да повлияе на служители в банката, които могат да бъдат евентуални свидетели.

Днес съдът трябваше за гледа и искането за отстраняване от длъжност и на председателя на Надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов, но в началото на заседанието неговият адвокат Илиян Василев представи болничен документ, според който Павлов е бил приет на лечение в института "Пирогов" на 23 януари.

Съдът е преценил, че без присъствието на Павлов в залата не може да се гледа искането за неговото отстраняване и реши, че дата за делото ще бъде назначена, след като се прецени неговото здравословно състояние.

"Нищо не зная за прехвърлянето на акции и не трябва да зная, това е задача на главния юрисконсулт на банката, който държи книгата на банката," каза пред журналисти Пиралков.

"Несериозно ми звучи, че аз съм присъствал на годишните акционерни събрания. Там присъстват само акционерите," допълни още Пиралков.

Той каза още, че не знае защо от трима изпълнителни директори на банката, точно той е подведен под отговорност.

В неделя състав на СГС с председател съдия Емилия Колева наложи на двамата мярка за неотклонение "подписка". Пред журналисти градският прокурор на София Бойко Найденов заяви, че прокуратурата е протестирала наложената мярка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още