IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира инициатива “Български фирми на европейския пазар”

15:07 | 21.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира инициатива “Български фирми на европейския пазар”
“Български фирми на европейския пазар”. Това е една от новите инициативи на Съвместния Консултативен съвет (СКС) за информиране на бизнеса в процеса на присъединяване към Европейския съюз, съобщиха от Министерство на икономиката.

На заседанието си днес съветът, в който са представени осемте национални бизнес организации, прие Плана за действие за 2005 година. През миналата година са проведени 16 регионални кръгли маси и семинари, в които са участвали над 800 фирми от цялата страна.

“Проблемът не е в това, че няма информация за европейските изисквания. Информация има и тя е достъпна за всеки”, заяви заместник-министърът на икономиката Евгения Колданова и допълни, че само за три месеца в Центъра за бизнес информация към МИ са били консултирани над 1400 фирми. “По-сериозния проблем е, че една част от бизнеса няма ясна визия за развитието си и оттам идва и незнанието каква информация да търси”, каза още заместник-министър Колданова.

За целта ще бъде създадена база данни за успешни български предприятия, покрили изискванията и стандартите за работа на единния европейски пазар и намерили своята пазарна ниша там. Първите фирми, които ще бъдат включени в базата данни са номинираните в категориите “Нова инвестиция” и “Инвестиция в МСП” на конкурса “Инвестиция 2004”, организиран преди месец от Министерството на икономиката.

Останалите нови инициативи, които бяха одобрени от Консултативния съвет, са провеждане на социологическо проучване за информираността и готовността на бизнеса за изпълнение на изискванията на ЕС, както и обучение на фирми за кандидатстване по предприсъединителните и структурните фондове на ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още