IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на "Слънчев бряг" пред уволнение

08:32 | 19.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Бордът на "Слънчев бряг" пред уволнение
Отказва да одобри договор с австрийска фирма

Бордът на директорите на "Слънчев бряг" АД ще бъде подменен с нов, за да се прокара решение на Агенцията за приватизация за продажба на енергопреносната система в курорта на австрийска фирма на занижена цена. Това обяви изпълнителната директорка на дружеството Малина Бакалова.

Сегашният борд не приема такава сделка, защото тя ще е в ущърб на държавните интереси и на интересите на частните акционери. Миналия четвъртък зам.-министърът на икономиката Димитър Ивановски и шефът на АП Атанас Бангачев са връчили на изпълнителната директорка решение за свикване на общо събрание.

Шефовете на "Слънчев бряг" не се подчиниха и не продадоха мрежата на австрийската компания EVN. "Има искане за свикване на общо събрание, за да се смени бордът", обяви Бакалова.

АП поиска да бъде одобрен предварителен договор за продажба на енергомрежата на цена до 25 млн. лв. Според официална експертна оценка, правена преди 2 години, стойността на мрежата е около 45 млн. лв. Сега вече курортът е разширил мощностите си и новата оценка би трябвало да надхвърля 55 млн. лв., заявиха представители на частните акционери. Те държат 25% от акциите, останалите са на държавата.

Оценката от 45 млн. лева е направена от оценител, нает от курорта. Според собствена оценка на EVN цената на дружество е 13 млн. лв., коментираха от АП. Затова приели за справедлива цената от 25 млн. лева.

Бордът реши, че договорът не е в нашите компетенции и по него трябва да се произнесе общото събрание на дружеството, обясни Бакалова. Тя настоява да се вземе под внимание актуалната оценка на енергото. Според Бакалова държавата е поела ангажимент да продаде на австрийците "Електроснабдяване"-Стара Загора, към което е преносната мрежа и в Бургаска област. Затова бърза да им продаде и мрежата в Слънчев бряг.

Дружеството в Слънчев бряг не бе включено в първоначалния пакет Пловдив-Стара Загора, защото разпределението получи самостоятелен лиценз. После ЕРП "Стара Загора" го обжалва, а съдебните дела още не са приключили. Междувременно влезе в сила новият Закон за енергетиката, според който "Слънчев бряг" не отговаря на критериите за лиценз. Също според закона купувач може да бъде само разпределително предприятие с минимум 150 хил. абоната, което работи на територията на съседна административна единица. На територията на страната няма друг купувач, който да отговаря на условията, освен EVN, обясниха от АП.

Свързани компании:

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още