IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не се предвижда "замразяване" на социалните плащания до 2016 г.

Социалната поликита ще се съобразява с възможностите на бюджета и икономическия растеж, коментира министърът на труда Хасан Адемов

09:44 | 13.03.14 г. 3
Не се предвижда "замразяване" на социалните плащания до 2016 г.

Енергийните помощи, майчинските и детските надбавки няма да се замразяват до 2016 г. Това коментира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод публикации в медиите за тригодишния план за действие за периода 2014-2016 г. за осъществяването на националната програма за реформи.

Планът е изготвен от съвета за развитие към Министерския съвет, който беше възстановен през миналата година, обясни Адемов.

Той допълни, че в него са заложени индикативни параметри, които вече са постигнати и под които не може да се слиза. По думите му тези параметри ще се актуализират от координационния съвет към съвета за развитие в зависимост от икономическия растеж и бюджета.

„Параметрите са базови величини, никъде не се говори за замразяване“, посочи социалният министър.

„Изпреварвате дискусията на закона за държавния бюджет за 2015 г. Волята на правителството е тези базови параметри да се надграждат през следващите години“, каза още Хасан Адемов. „Всяка държава-членка на Европейския съюз пише индикативни рамки и планове на развитие, което не означава, че това са параметри, които не се променят“, допълни той.

„Не можем да кажем отсега колко ще бъдат децата през следващата година, колко ще бъдат вторите деца в семейството, колко ще бъдат хората с увреждания. Най-важното, което пише в този проект, е че това е проект, той се актуализира всяка година“, каза още Адемов.

Според него най-важната задача на правителството е да подпомогне икономическия растеж и на тази база да направи социалните трансфери ефективни, т. е. парите да стигат до тези, които имат най-голяма нужда от тях.

„В социалната политика трудно може да се говори за справедливост, задачата ни е да предложим по-малко несправедливи решения. Трябва да се разпростираме според чергата си, според бюджета“, коментира Хасан Адемов.

Що се отнася до великденските добавки за пенсионерите, социалният министър посочи, че управляващите искат да превърнат тази политика в „традиционна“ - всеки Великден и всяка Коледа да има добавки. „Не казвам, че това решава всички проблеми на пенсионерите, но алтернативата каква е?“, коментира министърът.

Той заключи, че „в пенсионната система не се случват чудеса“. „Най-важното е да има работеща икономика, повече заетост, хора, които редовно получават заплатите си, да се събират осигурителните вноски, което ще осигури регулярни постъпления в пенсионната система“, каза Хасан Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 10 години
Спор да няма Орешарски много по добре от Дянков познава икономиката на Бг и знае точния за нея мултипликатор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още