IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква се икономическият растеж да се ускори до 3,4% през 2016 г.

Прогнозата е заложена в план за изпълнение на стратегията "България 2020" за периода 2014-2016 г.

13:19 | 11.03.14 г. 6
Очаква се икономическият растеж да се ускори до 3,4% през 2016 г.

Предвижда се също така да се засили и превенцията срещу отпадането на ученици, както и да се осигури допълнително обучение по български език за децата, на които той не е майчин език, да се реформира системата на професионалното образование, както и да се използва по-добре потенциалът на информационните и комуникационните технологии в образованието, включително и висшето, чрез развитие на форми на дистанционно обучение.

Предвижда се да се изгради и единна, интегрирана информационна система за контрол и управление на образованието и обучението, за което се изчислява, че ще са необходими 10 млн. лева.

Планира се и въвеждането на система за прогнозиране на потребностите на пазара на труда от работна сила, да се разработят системи, стандарти и учебни програми за придобиване на професионална квалификация съвместно с бизнеса, както и да се осигурят възможности за обучение в реална среда с цел усвояване на практически умения.

Очертават се и серия мерки, насочени към научно-изследователската дейност, както и мерки за подпомагане на научните изследвания в стратегически за страната области.

В сферата на здравеопазването се предвижда до 2020 г. да се въведе нов модел за финансиране на лечебните заведения за болнична помощ и да се повиши финансовата самостоятелност на здравния сектор, да се оптимизират структурите и дейността на ТЕЛК и НЕЛК, както и да се развие електронното здравеопазване. Предвижда се да се увеличи и броят на студентите и специализантите държавна поръчка, да се развият трансплантационните услуги, да се създадат високотехнологични звена за диагностика и лечение, да се създадат структури за интегрирани домашни грижи за възрастни хора, да се въведе здравно образование в детските градини и училищата и т. н.

По отношение намаляването на бедността се предвижда да се предоставят обучения за придобиване на квалификация, да се осигурява заетост, включително и субсидирана, за уязвимите групи на пазара на труда, въвеждане на стажове, модернизиране на посредническите услуги за намиране на заетост, насърчаване на предприемачеството, и други.

Залагат се и мерки за подобряване на транспортната и социална инфраструктура, чрез подкрепа на малкия и среден бизнес в селските райони, насърчаване на колективното предприемачество в изоставащи райони, формиране на регионални туристически продукти, изграждане на канализационни мрежи и пречиствателни станции, за ефективно използване и управление на водите, за увеличаване на дела на оползотворяваните отпадъци, изграждане на компостиращи инсталации и други.

Предвижда се още подпомагане за проектите за уедряване на земеделски земи, развитие на поливно земеделие и други инвестиции в земеделието.

Предстои да се приеме и закон за иновациите и да се разработи стратегия за развитието на иновациите, както и да се въведат мерки за насърчаване на инвестициите във високотехнологични производства, за борба с корупцията и за развитие на кадрите в администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Как 3,4%, предстоят избори, не са ли 34%? Я си прочетете внимателно упорните точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Звучи високомерно, фалшиво и глупаво точно както петилетките на НРБ едно време.Трябва изкуствено да го предизвикат за да стане истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 10 години
А аз ще кажа: до 2016 г. ни очаква тотален разгром. Тези никога не са имали стратегия нямат и сега и това е сигурно. Трябва само да минат евроизборите и тогава ще наблюдаваме истинското им лице отново и какво точно могат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мога да кажа само едно: Хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Аз за разлика от еврокомисията съм на противоположно мнение, безработицата ще намалява но за сметка на това икономическата активност също и в близките 50 години няма да има реален ръст над 1%. Ние скоро ще започнем да страдаме от недостиг на всякаква работна ръка(включително най-ниско квалифицирана) а, всякакъв ръст при това положение е невъзможен, независимо от инвестиции, заетост или политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още