IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 март

07:46 | 06.03.14 г.
Преглед на печата за 6 март

Депутатите опитват да изключат "Южен поток" от правилата на ЕС
В. Капитал Daily

Докато българското правителство твърди, че е упълномощило Брюксел да води преговори с Москва за юридическия статут на "Южен поток", българският парламент се е заел да направи поправки в Закона за енергетиката, чиято цел по всичко изглежда е да изкара газопровода от обхвата на европейското законодателство. Това става въпреки изричното настояване и заплахи на Европейскaтa комисия, че България може да бъде изправена пред санкции. В сряда парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене с 10 гласа "за" срещу 9 "въздържал се" поправките, внесени от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков. По неофициална информация обаче двамата депутати предлагат текст, подготвен от Министерския съвет. Предложената промяна в преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката (ЗЕ) променят дефиницията на "междусистемните връзки", която става "преносен газопровод, който пресича или се разпростира върху границата между две държави членки с единствената цел да свърже националните газопреносни системи на тези държави членки".

Здравното министерство ще ограничи достъпа на болните до лечение
В. Сега

Въпреки уверенията на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че здравето на хората не може да се ограничава, министерството предлага сериозни лимити, които ще ограничат и бездруго трудния достъп на осигурените до медицински услуги. Според проект за изменение в Закона за здравното осигуряване министърът и здравната каса (НЗОК) ще получат свръхправомощия за контрол и регулация в сектора и реално ще го вземат на "ръчно" управление. Резултатът ще е: лишаване на онкоболните от лекарства, сериозно ограничаване на конкуренцията при болниците и затруднен достъп на хората до качествена медицинска помощ.

Сметната палата и НЗОК отпадат от Закона за конфликт на интереси
В. Сега

Членовете на надзорния съвет на здравната каса и на Сметната палата отпадат от списъка с публичните длъжности, които подлежат на проверка за конфликт на интереси. Това реши правната комисия вчера с приетите на първо четене промени в Закона за конфликт на интереси, предложени от депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев. Двамата не присъстваха на заседанието и така не се разбра какво се цели с промяната. Законът бе подкрепен от БСП и ДПС, а ГЕРБ бе "против".

2 дами в битка за шеф на ЦИК
В. Стандарт

Две дами са претендентите за шеф на ЦИК според най-коментираните номинации в парламента, научи "Стандарт". Новият Изборен кодекс влиза до дни в сила, а според него парламентът избира председател, двама заместници и секретар на комисията. Вчера в извънреден брой на "Държавен вестник" бе публикуван изборния закон. А шефката на ЦИК Красимира Медарова, говорителят Бисер Траянов и Валентин Бойкинов са си гласували оставките на извънредно заседание от 16,30 часа. Те бяха назначени от ГЕРБ. До сформирането на новата ЦИК правомощията на Медарова се поемат от заместничката й Румяна Сидерова (БСП). Най-вероятно ще бъде спазена традицията и за поста председател отново да бъде поверен на дама. Две имена с безспорни качества за шеф на ЦИК, коментираха неофициално депутати от управляващото мнозинство. Бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева и Ивилина Алексиева - изпълнителен директор на Института за модерна политика са фаворитите на управляващите.

Разпродават дискотеки в топкурорти
В. Новинар

Масова разпродажба на дискотеки в топкурортите у нас регистрираха брокери. Сред най-апетитните предложения е хитов комплекс в Слънчев бряг. Цената му е 3 милиона евро, научи „Новинар”. Известното нощно заведение е с площ от 2702 квадрата и разполага с три отделни части - Bar (енд)Dinner, Dance Club и Folk Club. Целият комплекс е напълно функциониращ, с всички разрешителни от ХЕИ, пожарна и нужното оборудване - ток, вода, противопожарна система и т. н. Има пултове за DJ, барове, обзавеждането е с модерни мебели, а вентилацията и озвучението са професионални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още