IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 март

07:53 | 04.03.14 г.
Преглед на печата за 4 март

Фонд "Земеделие" бави фатално проекти
В. Капитал Daily

Седем години не стигнаха на българските чиновници да се научат в срок да одобряват проектите на кандидатите за еврофинансиране. Новият пример е за последните пари по Програмата за развитие на селските райони. Миналия май са подадени над 1200 предложения от фирми, които се конкурират за еврофинансиране от 70 млн. евро. Фонд "Земеделие" все още не е избрал с кои компании ще подпише договори, нищо че срокът за това е бил три месеца, т.е. изтекъл е преди половин година. Бавността на администрацията може и да не е била фатална предходните години. Но сега крайният срок за приключване на проектите е в средата на следващата година.

БСП подготви закон за търговските вериги
В. Капитал Daily

Промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които регламентират отношенията между търговските вериги и техните доставчици, са готови и тази седмица влизат в парламента. Това съобщи един от инициаторите – депутатът от БСП Корнелия Нинова, при представянето на идеите в проекта в парламентарната комисия за взаимодействие с граждански организации и движения. Текстове обаче не бяха показани. По време на дискусията се оказа, че макар и да са засегната страна, търговските вериги са разбрали за подготвяните промени едва преди седмица. Така реално не са имали думата по новите регулации на дейността им.

Разследването за договорите на американските ТЕЦ-ове се бави близо година
В. Сега

На фона на непрекъснатите и застъпващи се проверки от различни институции в енергоразпределителните дружества и столичното парно, разследването на договорите с двете американски централи в "Марица-изток" се бави вече близо година. Проблемни при тях са особените залози, учредени през 2002 и 2005 г., при които централите гарантират вземанията си срещу бъдещи приходи на Националната електрическа компания (НЕК) от сметките за ток.

Съборените незаконни строежи през 2013 г. са с 34% по-малко
В. Сега

През миналата година разрушените незаконни постройки са с 34% по-малко спрямо 2012 г. Държавният национален строителен контрол (ДНСК) е премахнал едва 769 незаконни строежа (включително и доброволно бутнатите от собствениците), докато през 2012 г. са съборени 1158, показва справка, изготвена по искане на "Сега". Миналата година е продължило и разрушаването на незаконните къщи край язовирите. 52 вили и 36 едноетажни постройки, пристройки и бунгала са били бутнати.

Европа ни взима сервитьорите
В. Стандарт

Гладът за персонал по морските ни курорти това лято ще е по-голям отвсякога. Немалка част от работната ръка, на която доскоро хотелиерите ни разчитаха, заминава за чужбина. След пълното отваряне на трудовите пазари в страните от ЕС от 1 януари вече няма пречки да си намериш сезонна работа в туризма, където заплатите дори и за нискоквалифицирана работа са в пъти по-високи от нашите. Това е и причината набирането на работници за летния сезон тази година да започне още от януари.

Нов строителен бум в Слънчев бряг
В. Новинар

Ново мащабно строителство кипи в Слънчев бряг. В момента в най-големия ни морски курорт и околните селища Несебър и Свети Влас се изграждат над 100 апарт-хотели и ваканционни селища. Строителството достигна нивата от 2006 и 2007 г., когато бяха направени най-големите инвестиции в курорта. Според хотелиерите раздвижването на пазара се дължи най-вече на силния интерес на руски предприемачи. „Цените на имотите запазват нивата си от предните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още