IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 февруари

07:58 | 27.02.14 г.
Преглед на печата за 27 февруари

Германска провинция иска неусвоени от България еврофондове
В. Сега

Правителството на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия ще иска Брюксел да пренасочи неусвоените от България и Румъния пари от ЕС към Германия, съобщава "Дойче веле". Според министъра на интеграцията на провинцията Гунтрам Шнайдер, цитиран от в. "Тагесцайтунг", виновни за неусвоените 600 млн. евро са "жалките административни структури" в Румъния и България. Причина за искането тези финанси да отидат към провинцията е, че много германски общини са тежко засегнати от наплива на български и румънски имигранти и отчаяно се нуждаят от тези средства.

И родителите на 5-годишните няма да плащат за забавачка
В. Сега

Родителите на 5-годишните деца ще бъдат освободени от такса за задължителната предучилищна подготовка. Такава промяна в правилника за прилагане на Закона за народната просвета предлага Министерството на образованието и науката. В момента според просветния закон предучилищната подготовка е две години и е задължителна от 5-годишна възраст. Промяната влезе в сила от учебната 2012/2013 г. Според закона родителите не заплащат такса за обучението, без значение дали подготовката се извършва в детската градина или в училището.

Един извор - много бутилиращи компании
В. Капитал Daily

Бизнесът с бутилиране на вода скоро може да се промени напълно. Причината е промени в Закона за водите, приети на първо четене в началото на февруари от парламентарната комисия по околната среда. Те дават възможност повече от една компания да може да бутилира вода от едно находище. В момента правилото е едно находище с един концесионер. Предложенията са на група депутати, сред които Георги Кадиев, Рамадан Аталай и Дора Янкова. Основният им мотив е, че "концесионерите към настоящия момент далеч не оползотворяват изцяло капацитета на находищата на минерални води", а с принципа "едно находище - един концесионер се блокира неоползотвореният ресурс и се поставя неоправдана законодателна бариера пред навлизане на нови предприятия на пазара".

Избираме как да ни отчитат парното
В. Стандарт

Абонатите на топлофикациите ще избират сами начина на отчитане на потребеното от тях парно и съответно формирането на сметката. Това ще стане, ако бъдат приети част от предложенията на Асоциацията на топлофикационните дружества за промени в Закона за енергетиката, стана ясно от думите на нейния председател Илия Николаев. Топлофикациите ще настояват в предстоящите промени да бъде даден максимално голям избор на абонатите за начина на отчитане на парното. Вариантите ще бъдат с топломери със и без радиоотчитане, с месечно или годишно отчитане, ще има възможност и клиентите сами да отчитат всеки месец показанията на разпределителите по радиаторите и да ги предават на топлинния си счетоводител, обясни Николаев. Той допълни, че сред предложенията на топлофикациите дори са включени вариантите блокът да си избира да плаща сметки според квадратура и кубатура на жилищата в него.

Меркурий бави евролистите
В. Стандарт

Сянката на Меркурий падна върху евролистите на родните партии. Оказа се, че думата на астролозите тежи повече, отколкото на политолозите и социолозите. Според звездобройците от 7 до 28 февруари сме под лошото влияние на планетата Меркурий. В политически план през този периода не трябвало да се регистрират нови проекти и да се подписват коалиции. Иначе имало риск от фатални грешки. Екзотичната версия за страха от Меркурий под сурдинка бе призната от няколко депутати. "Може и това да ги притеснява", коментира лаконично бавенето на евролистите в БСП и в ГЕРБ Рамадан Аталай (ДПС).

Абитуриенти празнуват в града на Казанова за 370 лева
В. Новинар

Абитуриентският бал в града на Джакомо Казанова – Венеция, тази година е хит сред младежите. Причината е, че туроператори са пуснали промоционални оферти и три дни в Италия излизат колкото 2 тузарски празнични вечери в лъскав хотел в София. За тур из Венеция и Верона зрелостниците плащат по 370 лв. на човек. Всеки преподавател на 10 ученици пътува за сметка на туристическата фирма. В пакета са включени 3 нощувки със закуски, транспорт с луксозен автобус, екскурзоводско обслужване и медицинска застраховка. За сравнение 156 лв. е кувертът в един от най-луксозните хотели в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още