IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК завиши очакванията си за икономическия ръст на България до 1,7%

Според Брюксел пикът на безработицата вече е отминал, но възстановяването на пазара на труда ще продължи да е бавно

15:52 | 25.02.14 г. 1
ЕК завиши очакванията си за икономическия ръст на България до 1,7%

Европейската комисия (ЕК) леко завиши очакванията си за икономическия растеж на България през тази година.

Брюксел прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще нарасне с 1,7%, докато предишната прогноза беше за растеж от 1,5%.

Новата прогноза почти се изравнява с очакванията на правителството, което заложи растеж от 1,8% в бюджета за 2014 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също очаква БВП да нарасне с 1,8%, а Световната банка – с 1,7%.

Според Еврокомисията пикът на безработицата в България вече е отминал. След като през 2012 г. нивото ѝ се покачи до 12,3%, а през 2013 г. нарасна до 12,9%, през тази година се очаква безработицата да се понижи слабо до 12,7%. През 2015 г. се очаква нивото ѝ да спадне до 12,1%.

За инфлацията от ЕК прогнозират, че през тази година ще остане почти стабилна на ниво от 0,5%, при 0,4% за 2013 г. По-съществено ускорение се очаква през 2015 г. - до 1,5%.

Бюджетният дефицит се очаква да остане стабилен – 1,9% от БВП, колкото и през миналата година. ЕК прогнозира, че дефицитът ще се свие до 1,7% през следващата година.

Публичният дълг обаче ще продължи да нараства – от 18,5% през 2015 г. той е достигнал 19,4% през 2013 г. и се очаква да нарасне до 22,7% през тази година. Догодина Брюксел прогнозира дългът на България да достигне 24,1%.

Излишъкът по текущата сметка пък се очаква да се свие до 1,3% през настоящата година от 2% през 2013 г., а през 2015 г. да достигне нулево равнище.

„Предварителните данни за БВП през 2013 г. показват, че има леко ускоряване на растежа през втората половина на 2013 г. Основен двигател на растежа е експортът, както и ръстът на публичните разходи, докато разходите на домакинствата са се свили“, отчитат от ЕК.

„Икономическото възстановяване се очаква да бъде на по-широка основа, като прогнозата е и за засилване на вътрешното търсене, а не само на износа. Възстановяването обаче се очаква да бъде бавно в сравнение с други реформиращи се икономики заради значителния спад на населението (поради застаряване и емиграция)“, допълват от Брюксел.

„Въпреки че покупателната способност на населението е подкрепена от ръста на заплатите и ниската инфлация, домакинствата остават внимателни към разходите. Доверието на потребителите все пак постепенно се подобрява. Също така търговията на дребно записва силен ръст през второто полугодие на 2013 г., което предполага и предстоящо възстановяване на потреблението“, пише още в доклада.

Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Vesko94
преди 10 години
Мисля, че на всички е ясно, че с числа от порядъка на 1, 2, 3 реален и значителен ръст в доходите на населението не може да се очаква. Както се отбелязва и в доклада на Комисията, намаляващото население в трудоспособна възраст ще играе отрицателно влияние върху доходите на българите. Нещо повече, за да се плащат пенсии и други социални разходи, все повече правителствата ще теглят заеми, които вместо да се инвестират в печеливши звена, ще отиват за социални плащания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още