IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 февруари

07:49 | 24.02.14 г.
Преглед на печата за 24 февруари

Парламентът забрави за независимия контрол върху бюджета

В. Сега

Един от ключовите законопроекти, свързан с подобряването на контрола върху публичните финанси - за създаването на независим фискален съвет, не помръдва в парламента въпреки изтичането на сроковете за приемането му. Забавянето ще осуети контрола върху пролетната макроикономическа прогноза, която финансовото министерство трябва да изготви до 25 март, показа проверка на "Сега". Възможно е да бъде пропуснат и независимият контрол върху отчетите за изпълнението на държавния бюджет и бюджетите на общественото осигуряване и здравната каса за 2013 г. Законопроектът за създаване на независим фискален съвет бе внесен от правителството в парламента на 25 ноември м.г. Той мина на първо четене във водещата бюджетна комисия през декември, но не стигна до пленарна зала.

И покер турнирите са пропуснати в хазартното облагане

В. Капитал Daily

Втори пропуск изниква в облагането на хазарта и той освобождава турнирите с игри на карти (като покер и blackjack) от специализиран данък. Оказва се че бланката за държавни такси, която се изготвя от Държавната комисия по хазарта, дори не предвижда като хипотеза турнирите и така просто не са описани като хазартна дейност, която трябва да се декларира и облага. Регулаторът, който е изготвил образеца за декларация и който трябва да събира държавните такси за хазартна дейност, не коментира пропуска и последствията от него.

БДЖ спря превозите на Христо Ковачки

В. Стандарт

"БДЖ - Товарни превози" прекрати от петък на обяд превоза на въглища от мините на Христо Ковачки съм ТЕЦ-овете му, научи "Стандарт". Причината за крайната мярка са 15 млн. лева задължения към държавния превозвач, от които над 9 млн. лева - просрочени. Ако тя не даде резултат, БДЖ ще заведе дела и ще блокира сметките на фирми на Ковачки, твърдят юристи. Първите просрочия на плащанията на Ковачки към "БДЖ - Товарни превози" започват от есента на 2012 г., когато превозите се осъществяват чрез посредничеството на спедиторската фирма на бившия изпълнителен директор на БДЖ Наско Цанев "Т Рейл България". След конфликт между двамата от пролетта на 2013 г. Ковачки започва да вози въглищата си с посредничеството на офшорната си фирма "Ти Би Ел".

Готвят Константинов за шеф на ЦИК
В. Стандарт

Дългогодишният член на Централната избирателна комисия (ЦИК) и бивш шеф на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов се спряга за нов председател на ЦИК, научи "Стандарт". Математикът е специалист по избори и е сред най-подготвените експерти. "Той би срещнал и най-широка подкрепа сред партиите", коментираха неофициално депутати. Новата ЦИК ще бъде избрана в 15-дневен срок от влизането на новия Изборен кодекс в сила. Парламентът ще избере председател, двама заместници и секретар на комисията. След това публична процедура ще определи останалите 15 членове, които ще бъдат предложени на президента Росен Плевнелиев за назначаване с указ.

Рекламират българските манастири в Сибир
В. Новинар

Българските манастири ще бъдат рекламирани мащабно сред жителите на Сибир. Кампанията, включваща вечно заснежената руска степ, е с цел увеличаване на туристите от най-голямата страна в света, съобщи посланикът ни в Москва Бойко Коцев пред "Фокус". По думите му тази година българските власти ще стартират за първи път програмата за поклоннически пътувания на православни вярващи от Русия у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още