IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 февруари

08:46 | 15.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 15 февруари

Съдът направи на пух и прах проекта за НК
В. Сега

Върховният касационен съд (ВКС) остро разкритикува проекта за нов Наказателен кодекс, внесен от правителството. Неясни, неприложими, абстрактни, спорни, вътрешно противоречеви, лишени от смисъл - това са част от определенията за някои от текстовете в него. В становището е записано още, че са възпроизведени мъртви текстове от сегашния кодекс. Критиките започват още от мотивите му. Според съдиите те са пестеливи и не обосновават причините за приемането на нов НК, а само преразказват проекта.

ДПС театрално загуби битката за агитация на майчин език
В. Сега

Депутатите превърнаха дебата за езика, на който да се води предизборната кампания, в добре изигран спектакъл вчера. Разгорещените спорове по текстовете от Изборния кодекс предизвикаха театрално напускане на залата, взаимни упреци и ефектни реплики. Предложението на ДПС да се използва и майчин език бе отхвърлено със 116 гласа "против", 36 "за" и 61 "въздържали се". Текстът бе оставен за размисъл още в четвъртък вечер, но вчера представителите на движението демонстративно не се регистрираха, а незачитането на желанието им предизвика лидера Лютви Местан да заключи, че с този си акт НС орязва и правата на нашите сънародници в чужбина.

“Валидна за ЕС” ще пише на полиците “Гражданска”
В. Стандарт

"Валидна за Европейския съюз" ще пише на полиците "Гражданска отговорност", които се продават у нас. Корекцията е във връзка с решение на Комисията за финансов надзор по повод прилагането от застрахователите на различни тарифи, ако автомобилът ще се управлява само на територията на България или пък ще излиза и в чужбина. От вчера компаниите вече няма да могат да заблуждават клиентите, че трябва да си платят и сертификат "Зелена карта", за да пътуват с колата си в страните от ЕС. За държавите извън общността обаче шофьорите ще трябва да си купуват въпросния сертификат.

Унгария ни помага за бежанците
В. Стандарт

България и Унгария ще засилят сътрудничеството си по противодействие на нелегалната миграция. Конкретните стъпки бяха обсъдени по време на работното посещение на министър Цветлин Йовчев в Будапеща по покана на унгарския му колега Шандор Пинтер. Министър Йовчев запозна Пинтер с резултатите от прилагането на плана на българското правителство за овладяване на кризата с бежанците. Той изрази благодарност към Унгария за предоставената помощ на стойност 40 000 евро.

Над 1000 тира минаха границата с Турция
В. Новинар

Над 1100 тира са минали през граничния пункт Капитан Андреево след падането на блокадата. Благодарение на отпушването на тапата опашката е намаляла с около 5-6 километра. 673 камиона с 203 еднократни пропуска са пресекли при ГКПП Лесово до обяд в петък. В обратна посока са отчетени 514 тира. Тежката блокада бе прекратена след преговори между българската и турската страна, проточили се до полунощ в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още