IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 февруари

07:51 | 12.02.14 г.
Преглед на печата за 12 февруари

VTB излиза от "Булгартабак"
В. Капитал Daily

Малко над две години след като приватизира "Булгартабак холдинг", руската инвестиционна компания VTB Capital го продава. Съобщение за това вече е постъпило в Комисията за защита на конкуренцията. Според него офшорно дружество от Лихтенщайн - "Ливеро естаблишмънтс", иска да придобие контрол над австрийското BT Invest, дружеството е директен собственик на "Булгартабак". Това означава, че сделката най-вероятно е за мажоритарен дял и чрез нея VTB като собственик на BT Invest осребрява вложението си в цигарения холдинг. Липсва официална информация кой стои зад офшорния купувач, но слуховете са, че това са местни лица, които и досега бяха сочени като контролиращи "Булгартабак" - а именно банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Властта омаловажи препоръките на Европа за Изборния кодекс
В. Сега

Управляващите са склонни само на дребни отстъпки в Изборния кодекс по препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, но не и по основната - че той не може да действа за евровота. Това се разбра при поредното заседание на временната комисия за изработването на закона. Двете евроорганизации са категорични, че изборното законодателство не бива да се променя поне година преди вота. Този текст обаче дори не бе споменат от шефа на комисията Мая Манолова при разбора след получаването на писмото с препоръките. Манолова не се отказа да заплашва, че избори по кодекса "Фидосова" са изпитание пред честността и прозрачността им. Освен това лявата депутатка заподозря, че президентът ще усложни още нещата, като наложи вето върху кодекса.

Брюксел отхвърли искането за по-актуален референтен период за тютюна
В. Сега

Европейската комисия е отхвърлила искането за промяна на референтния период за национални доплащания за тютюн. Това става ясно от писмо, адресирано до дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в Министерството на земеделието и храните. Вчера писмото беше разпространено от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ). Преди седмици земеделският министър Димитър Греков поиска от еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош да бъде променена схемата, по която българските тютюнопроизводители получават национални доплащания и за референтен период да се приеме 2012 г. Според правната служба на Еврокомисията обаче това е невъзможно.

Глоби за отказан отчет на парното
В. Стандарт

Глоби за абонати на топлофикация, отказали достъп на топлинните счетоводители, поискаха от асоциацията на фирмите за дялово разпределение. Това е едно от предложенията им за промяна в Закона за енергетиката. Фирмите искат и санкции за разрушаване на пломби и стикери по радиаторите и водомерите за топла вода. Топлинните счетоводители искат и глоби за клиенти, които демонтират радиатори и така създават предпоставки за кражби на парно. Те се обявиха против предложенията услугата топлинно счетоводство да бъде заменена от изчисляване на сметките за парно на кубатура на жилището.

Българският орех изчезва
В. Новинар

Българският орех е на път да се затрие от пазара у нас. В момента има остър дефицит от полезната ядка в страната ни и се очаква до края на лятото тя да изчезне тотално, съобщиха за „Новинар” производители. Те допълниха, че вариант е да се внасят орехи отвън, но цените са прекалено високи. „Има възможност за експорт от Украйна, но той излиза непосилно скъпо и заради това няма сметка да се практикува”, обясниха търговци. Родните пазари търпят и липса на български фъстъци и лешници. Заради това цените им в магазините са много по-високи от тези на вносните ядки.

Британци щурмуват Нареченските бани
В. Новинар

Британци, турци и гърци щурмуват Нареченските бани. Над 50 на сто от посетителите на балнеосанаториумите в Родопите са чужденци, като Нареченските бани е от любимите дестинации за лечение и почивка, съобщиха туроператори. Мястото е предпочитано от екскурзиантите заради лечебните свойства на радоновата минерална вода. Тя помага при проблеми с опорно-двигателния апарат, нервната система и високото кръвно налягане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още