IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносители на лекарства скочиха срещу ограниченията за паралелния износ

Паралелният износ не е причина за липсата на лекарства, новият модел може да доведе до европейски санкции за България, според експерт

15:42 | 11.02.14 г.
Вносители на лекарства скочиха срещу ограниченията за паралелния износ

Вносителите на медикаменти се обявиха против поправки в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се ограничава паралелния износ на лекарства от България.

Преди 2 седмици президентът Росен Плевнелиев наложи вето на същите промени в закона. Според него поправките поставят износителите в неравностойно положение.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства смятат, че в закона може да се запише приоритетно обслужване с доставки на местния пазар и по-строг контрол, а не да се залага 30- дневен срок на изчакване.

„Така нареченият словашки модел, който се предвижда в изменения закон, може да застраши България с европейски санкции. Паралелният износ не е причина за липсата на лекарства“, коментира Христофор Иванов от Българска асоциация за развитие на паралелна търговия.

„Българските законодатели са опитали да направят нещо да подобрят доставките на лекарства в България и да отговорят на изискванията на пациентите. Това е целта на закона, но тя не може да се постигне по този начин. Измененията засягат търговията с лекарства, но те не отговарят на европейските условия“, заяви Хайнц Кобелт, генерален секретар и директор „Регулации“ на Европейската асоциация на еврофармацевтичните компании.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още