IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 февруари

07:43 | 04.02.14 г.
Преглед на печата за 4 февруари

Две руски мегакомпании ще водят туристи в България
В. Капитал Daily

Поредно руско лято, този път с още повече надежди за хотелиерите - такъв се очертава активният черноморски сезон тази година. Причината - още по-голям интерес от страна на руските туроператорски фирми към България. По информация на "Капитал Daily" два от най-големите играчи на този пазар в Русия - "Корал травел" и "Пегас туристик", са взели решение да стъпят на българския пазар. Самите компании потвърдиха за намеренията си пред вестника, добавяйки, че планират полети до Бургас и Варна, почивки в по-големите морски курорти и допълнителни екскурзии на място.

Eleven и Launchub пак търсят проекти за финансиране
В. Капитал Daily
Фондовете за стартиращ бизнес Eleven и Launchub започнаха да набират първите идеи за финансиране за 2014 г. - т.нар. прозорци за кандидатстване продължават около месец. Тази година целта е да се финансират по-развити проекти - компании, които са открили и развили продукта си и искат да го налагат. Това става ясно от съобщения на двата фонда, които от почти две години вече инвестират в стартиращи компании от България и региона.

ДКЕВР прие оттеглените общи правила на столичната "Топлофикация"
В. Сега

Противопоставянето между Столичната община и Държавната комисия за водно и енергийно регулиране (ДКЕВР) вчера влезе в нова фаза, след като комисията прие на закрито заседание общите условия на "Топлофикация София". Решението идва само седмица след задочен скандал между общината и икономическото министерство защо няма промяна в работата на столичното парно след протестите от миналата година.

Броят на пенсиите намалява, само инвалидните се увеличават
В. Сега

На фона на общото намаление на броя на пенсиите и на пенсионерите, инвалидните пенсии продължават да се увеличават за поредна година, показва статистическият бюлетин на осигурителния институт за 2013 г. Новоотпуснатите инвалидни пенсии пък почти са се изравнили с "обикновените" - за стаж и възраст. Общо броят на пенсионерите е намалял за година с 21 876 до 2 186 570, а на пенсиите - с 16 871 до 2 670 141. Но докато пенсионерите с пенсии за стаж и възраст намаляват с 25 066 и в края на 2013 г. са били 1 566 943, хората с инвалидни са се увеличили с 6675.

Левицата иска да върне ниските такси за студенти
В. Сега

Сериозно намаляване на таксите за студенти в държавните университети и колежи предлагат депутати от "Коалиция за България" начело с лидера й Сергей Станишев. За целта в парламента вече е внесен проект за промени в Закона за висшето образование, според който таванът на таксите за обучение се намалява от 2/3 от държавната субсидия за определена специалност на 30%. Ако бъде приета, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Руски 30 млн. евро в Сапарева баня
В. Стандарт

30 млн. евро от Русия чака Сапарева баня. Там ще бъде построен най-големият спа център на Балканите. Огромната инвестиция е на Руския държавен фонд "Милосърдие" на правосъдното министерство. Вложението е за уникален по рода си спа, балнео- и хотелски комплекс на обща площ от 50 декара. Първата копка ще бъде направена утре, научи "Стандарт". Проектът е публично-частно партньорство с община Сапарева баня. По време на строежа средно 300 българи ще бъдат наети на обектите. Толкова ще намерят работа в комплекса след старта му. Той ще има 4-звезден хотел с 200 стаи и луксозно 5-звездно вип крило с 12 апартамента. Ще бъдат изградени ресторанти, кафенета, фитнес зали, медицински кабинети. У нас на преференицални цени ще почиват служителите на руското правосъдно министерство

Ски писта до морето с влек за 2 лева
В. Стандарт

Варненци, а и хората по морето, няма защо да бият път до зимните курорти, за да се спускат със ски. На-близката писта е в местността Кошу баир в град Вълчи дол, за която местните казват, че е единствената между Карпатите и Стара планина. Само в неделя е имало над 150 скиори от цяла Североизточна България, каза кметицата Пенка Йорданова. Последният навалял сняг е почти метър, има пързалка за шейни и за спускане с чували. Ски пистата е с дължина 250 м и разполага със ски влек, който струва 2 лева за цял ден. На баира във Вълчи дол идват скиори и сноубордисти. Ски карат там депутати, студенти и млади семейства, които идват на пикник с децата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още