IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 януари

07:44 | 27.01.14 г.
Преглед на печата за 27 януари

Планове за инсталации на биогаз за 40 млн. евро край Пловдив
В. Капитал Daily

Инвеститори от региона на Пловдив са заявили намерения да изградят пет инсталации на биогаз от животински и растителен произход с обща мощност над 12 мегавата. Половината ще е за производство на ток, а другата - за топлинна енергия, която може да се използва за отопление на оранжерии и ферми. Заявленията са внесени в Министерството на околната среда и водите през 2013 г. Очаква се общата стойност на инвестициите да надхвърли 40 млн. лева, а новите работни места да достигнат 230. От тях 30-35 специалисти ще бъдат наети за работа с високи технологии, а останалите ще са нужни предимно в традиционните агропрактики на инвеститорите.

10-15% от производителите на тютюн били фиктивни
В. Сега

Около 10-15% от производителите на тютюн у нас са фиктивни. Те получават пари от националните доплащания на гърба на другите производители. Това каза вчера пред БНР земеделският министър Димитър Греков. За този проблем се знае още от започването на националните доплащания за тютюна през 2010 г., но за първи път се споменава истинският му размер. Според Греков има кухи квоти и парите могат да отидат при хора, които източват пари, без да произвеждат тютюн. Той допълни, че министерството било напълно наясно с проблема, но досега той не съществувал в такива големи граници.

ДКЕВР удължи с 4 дни скандално кратък срок за договори на зелените централи
В. Сега

След като в началото на миналата седмица ДКЕВР даде рекордно кратък срок от 3 дни на производителите на зелен ток да подпишат договори за участие в т.нар. "балансиращи групи", регулаторът реши да го удължи с още цели 4 дни - до 31 януари. Така до четвъртък ВЕИ централите ще трябва да имат контракти в тези групи, които ще покриват разликите между произведения и реално потребения ток. В момента тези разлики се покриват от Електроенергийния системен оператор. Проблемът за централите е, че много от тях на практика не са имали възможност да видят какво точно пише в договорите, които е трябвало да подпишат за броени дни. Те реагираха веднага срещу краткия срок, а решение за удължаването му ДКЕВР взе късно вечерта в петък.

Дават през февруари 350 млн. на кметства
В. Стандарт

В началото на февруари Министерският съвет ще разглежда проектите на общините по програмата за развитие на градовете и регионите. Това стана ясно след среща между премиера Пламен Орешарски и кмета на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ). В програмата правителството е заделило 350 млн. лв. Премиерът и кметът са обсъдили изграждането на четирилентовият скоростен път Русе - Свиленград. Орешарски е уверил Панов, че проектът ще получи развитие през февруари. Общините ще работят по-лесно с централната власт, се разбра след срещата по-рано вчера в старата столица на премиера с кметове, подкрепени или издигнати от левицата.

Румънци и сърби на лов за евтини жилища
В. Стандарт

До 350-400 евро на квадрат падна средната цена на апартаментите в курорта Банско през последните месеци. Има и имоти, които се продават за 600-700 евро за квадрат, но това са луксозни жилища с добра локация, близо до начална станция на кабинковия лифт, обясняват брокери от града под Тодорка. На цени от 200 до 250 евро на квадратен метър се предлагат апартаменти, в които има нужда от довършителни работи, и не притежават всички необходими условия, за да влязат в експлоатация. Най-много се търсят двустайни жилища - кухня, дневна и спалня. Най-активни на пазара си остават руснаците, но напоследък сериозен интерес проявяват македонци, сърби и българи. Те в повечето случаи търсят апартаменти, които са втора ръка и са бивша собственост на англичани. Десетки такива имоти вече са собственост на бизнесмени от Македония и Сърбия.

150 000 гласа за евродепутат
В. Стандарт

150 000 гласа са нужни, за да се прескочи бариерата на евровота у нас през май. Това сочат данните от последното национално проучване на "Галъп интернешънъл", направено сред 1012 души между 9 и 16 януари. Според експертния анализ над 2,5 милиона българи ще отидат до урните на европейските избори. Това пък означава, че всеки един от 17-те мандата, отредени за страната ни, ще "струва" 150 000 бюлетини (5,88%). Ако парламентарните избори са днес, БСП би получила 21,6% от гласовете или с около процент по-малко отколкото през декември. За ГЕРБ биха гласували 18,1% от българите, за ДПС - 5,8 на сто, а за партии от Реформаторския блок - 4,5%. Увеличават се изгледите за присъствие в следващия парламент на "България без цензура". Очакваното взаимодействие на партията на Николай Бареков (2,5%) с ВМРО (1%) може да се окаже решаващо за преминаването на бариерата смятат социолозите.

Орешарски: Бизнесът се страхува ГЕРБ да не се върнат
В. Новинар

Страхът сред бизнеса вече има друга форма. Предприемачите се страхуват ГЕРБ да не се върнат на власт. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който се срещна с кметове, издигнати или подкрепени от БСП. На разговорите във Велико Търново присъства и вицепремиерът Зинаида Златанова, както и лидерът на БСП Сергей Станишев. В началото на срещата премиерът обобщи мерките на кабинета. Институционалният срив, изчерпаните фискални резерви и дълговете към бизнеса са били основните проблеми, които правителството е срещнало в началото на мандата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още