IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки задържан със служебен адвокат от 2005 г.

08:23 | 23.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Всеки задържан със служебен адвокат от 2005 г.
От догодина всеки задържан или съден в България ще има право на безплатна адвокатска помощ. Това е записано в протокола от заседание на съвета за модернизиране на администрацията.

Министрите одобриха създаването на Национално бюро за правна помощ, което ще се грижи да се осигури равен и качествен достъп до правосъдие за всички български граждани.

Такова е изискването на Европейската конвенция за защита правата на човека и според поетите ангажименти през 2005-та страната ни трябва да въведе практиката за назначаване на служебен адвокат при всеки случай, в който гражданите не могат да си позволят защита.

Бюрото ще координира работата между МВР, правосъдието и съдилищата. Засега не е ясно на чие подчинение ще е и какъв статут ще има. Според източници от МС най-вероятно ще стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерство на правосъдието.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още