IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на ЕК и политическият прочит. Къде са позитивните сигнали?*

Не се опитваме да прехвърлим вината, коментира Янаки Стоилов от БСП

14:55 | 22.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Докладът на ЕК и политическият прочит. Къде са позитивните сигнали?*

От партиите, които не са представени в Народното събрание, Реформаторският блок заяви, че България няма политическа воля за осъществяването на реформите.

“Очакваме по-силна подкрепа от Европа в решаване на проблема с правосъдието, заяви на извънредна пресконференция лидерът на ДСБ Радан Кънев”, цитиран от БТА.

Според Кънев днешният доклад на ЕК е унищожителен за действащото българско правителство. “Първата стъпка за смяна на системата е смяна на правителството”, подчерта той.

“Негативният доклад води до извода, че България непрекъснато се изолира”, добави Димитър Бечев от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Лидерът на Движение “България за гражданите” и бивш еврокомисар посочи, че констатациите в доклада ще се отразят върху еврофинансирането за страната ни. “Очаквайте двойни и тройни проверки, за да са сигурни, че парите на европейските данъкоплатци отиват по предназначение, а не да захранят мафията”,
предупреди тя. 

Европейската прокуратура ще бъде от полза, включително и за парите, които идват към България, посочи още Кунева. Тя коментира, че е необходима и ясна позиция по назначенията.

От Прокуратурата съобщиха, че споделят изцяло препоръките в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. В позицията се посочва, че докладът е обективен и съдържа точни констатации както за постигнатия напредък, така и за очевидните слабости и негативи.

“По отношение на прокуратурата в доклада са налице позитивни оценки”, пише още в съобщението.

“Отбелязано е създаването на специализирано звено между прокуратурата и ДАНС за разследване на престъпления, извършени от магистрати. Отчетен е ефектът от създаването и функционирането на специализирани екипи и звена между прокуратурата и ДАНС за противодействие на корупцията, контрабандата и финансовата престъпност”, подчертава още Прокуратурата.

Наред с положителните оценки Европейската комисия обективно посочва и съществуващите слабости - недостатъчни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, липса на достатъчно съвместни инициативи между ВСС и прокуратурата, както и проблеми в работата на специализираните органи на съдебната власт.

В изпълнение на отправените препоръки през февруари ще се състои открита дискусия за продължаване на реформите в прокуратурата.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирано с позицията на Реформаторския блок и Прокуратурата към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 39 rate down comment 8
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Позитивните сигнали за в демонстрирането на всепознатичт факт че БСП не е партията която е нужна за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Това е супер нагла манипулация - оставяш политиката на маймунотворчески самотек + стимулация на яка корупшън и после налагаш само Финансови санкции... ами ако ще имаме право на собствена и лична политика и всякакъв "свободен" маймунски живот, то тогава да освободят паричното предлагане да не е функция от него! ИЛИ в противен случай, единствен възможен изход, ще се "появи" просто от само себе си => ще се наложи НОВА политика... Обща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още