IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 януари

07:39 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 17 януари

Walltopia договори поръчки за 50 млн. евро в Китай
В. Капитал Daily

Договори за 60 млн. евро сключиха компании от бизнес делегацията, придружаваща президента Росен Плевнелиев по време на официалното му посещение в Китай. Постигнати са и споразумение за сътрудничество в областта на туризма, които да доведат повече гости на местните курорти, съобщи Евгени Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите индустриалци в България (КРИБ), който придружаваше държавния глава в Шанхай. Иванов допълни, че в резултат на визитата може да се очаква отпушване на износа на български млечни и месни изделия за китайския пазар, тъй като са направени значителни постъпления за премахване на съществуващите в момента бариери пред българските производители по отношение на санитарните изисквания на Китай. Общо 7 са договорите, с които се връщат от Китай български компании. Най-големият от тях е за Walltopia, която е световен лидер в производството на стени за катерене. Дружеството, чиято производствена база се намира край Ловеч, има свои представителства в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция и тепърва се отваря към азиатския пазар.

Кабинетът обяви администрацията за неефективна и раздута
В. Сега

След дълги години на псевдореформи държавната администрация се оказа в тотален колапс. Армията от хиляди чиновници работи неефективно, раздуват се щатове, липсва прозрачност, електронното управление не действа, а грешките остават безнаказани. Това са изводите от новата стратегия за реформа на държавната администрация до 2020 г., която беше пусната за обсъждане вчера. Констатациите показват мрачната картина, с която се сблъскват всеки ден граждани и фирми, и обясняват защо България се срина на дъното на класациите за икономическа свобода, бизнес среда и образование. От анализа стана ясно, че дори и шумно рекламираните реформи са се провалили.

София търси пари от правителствения фонд за ремонт на бул. "Скобелев"
В. Сега

След като стана ясно, че общините ще получат по-голямата част от Държавния фонд за растеж и развитие на регионите, Столичната община представи и проектите, с които ще кандидатства. Екипът на Йорданка Фандъкова е приготвил три пакета проекти. Те не са предвидени за финансиране в бюджета на общината и са на стойност 37 млн. лв.

Пенсия във всяка поща
В. Стандарт

Много скоро родните пенсионери ще могат да получават парите си във всяка поща в страната, а не само където живеят. Това ще става чрез т. нар. електронен картон. Благодарение на него ще има достъп до единната база данни на всички пенсионери. По създаването на е-картона  работят експерти от "Български пощи" и НОИ.  "На практика, ако аз съм пенсионер от Балчик и отивам при свои близки в Плевен, мога да отида в най-близката поща и само с личната си карта да получа парите си", обясни пред "Стандарт" шефът на "Български пощи" Валентин Петков. Той планира да въведе новата услуга през март или април.  Още през февруари пък в пощите трябва да заработят 100 пункта за приемане на фишове за тотото.

Едва 10 на сто от телешкото в магазините е българско
В. Новинар

Едва 10 на сто от телешкото месо в магазините у нас е родно производство. Това съобщи за „Новинар” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Българските свински мръвки пък имат дял от 15 процента в търговските ни обекти. По думите му производителите са имали амбицията да го повишат до 20 на сто. Стойчев каза още, че в момента 95 процента от плодовете и зеленчуците по пазарите ни са вносни. Той обясни, че причината е, че производителите нямат възможност да съхраняват продукцията си в специални камери, за да я пласират през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още