Двойно по-малко нарушения е установила Агенцията по безопасност на храните при проверките си в последния месец на миналата година. Това коментира председателят на агенцията Пламен Моллов в ефира на Bulgaria On Air.
По-малкият брой открити нарушения се дължи на факта, че проверките са били предварително обявени, каза Моллов. Той уточни, че при предпразничните инспекции за първи път е била приложена схемата на 24-часова проверка на хранителни заведения или търговски обекти за хранителни стоки в рамките на месец.
Най-честите нарушения по отношение на безопасността на храните е свързана с хигиената в проверяваните заведения. Сред другите често срещани нарушения са отсъствието на етикети на хранителните продукти, несъответствие на етикетите по отношение на качеството и съдържанието, неправилното съхраняване на продуктите и други. Друг ключов проблем е отсъствието на проследимост на продуктите.
Вижте какво още каза той от видео файла.