IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите са за минимална цена за акциите на БТК от 102 лв. до над 300 лв.

13:12 | 11.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозите са за минимална цена за акциите на БТК от 102 лв. до над 300 лв.
"Минималната цена на акциите на БТК вероятно ще бъде колкото е продажната цена на мажоритарния пакет, която е около 102 лв. в реални пари. Според текущата цена на компенсаторните инструметни от около 70% от номинала това означава около 145 лв. в компенсаторни инструменти. При по-висока цена на компенсаторните инструменти минималната цена на БТК би трябвало да бъде по-ниска. Ниската минимална цена според мен не е от значение когато има търсене, но ако минималната цена бъде висока, това може да накърни процеса на продажба", смята Красимир Атанасов от ИП Елана Трейдинг.

Вчера консорциумът Булброкърс-ОББ-NBGI направи представяне на процедурата за приватизация на 35% от капитала на БТК срещу компенсаторни инструменти. Консорциумът ще извърши проучване на стойността на БТК и до края на месец декември ще предложи на Агенцията за приватизация схема за продажбата, каза на пресконференция вчера изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис.

"Не е нужна минимална цена за акциите на БТК, защото има интерес, което може да се види от големия оборот с компенсаторните инструменти. Минимална цена може да има за защита на държавния интерес, че определено количество компенсаторни инструменти ще бъде използвано за плащания. Едва ли обаче минималната цена би била някакъв ориентир за инвеститорите", смята Светозар Абрашев, брокер в Първа финансова брокерска къща.

Според други брокери обаче с цел оползотворяването на по-голямо количество компенсаторни инструменти АП може да стартира продажбите с по-висока минимална цена, която може да бъде около или над 300 лв.

Последният отчет на БТК от 2003 г. показва, че дружеството има 1,027 млрд. лв. нетни приходи от продажби или по 124,5 лв. на акция. Нетната печалба на дружеството за миналата година е 252,8 млн. лв., което прави по 30,64 лв. на акция.

Печалбата на БТК за 2003 г. преди лихви, данъци и амортизации е 453,9 млн. лв. Собственият капитал на дружеството към 31 декември 2003 г. е 1,07 млрд. лв., или 129,7 лв. на акция.

Мариян Йорданов

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още