IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИД Златен лев публикува портфейла си два пъти седмично

За първи път веднага след оповестяването на емисионна стойност се оповестява броят акции и облигации, които притежава инвестиционното дружество, а също така и стойността, по която е оценен даден пакет от акции.

16:53 | 10.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
ИД Златен лев публикува портфейла си два пъти седмично
ИД Златен лев АД вече публикува портфейла си два пъти в седмицата - във вторник и в петък сутрин на уеб страницата си , веднага след оповестяване на емисионната стойност, каза за Investor.bg Таня Анастасова, директор за връзка с инвеститорите на първото инвестиционно дружество от отворен тип в България.

За първи път веднага след оповестяването на емисионна стойност се оповестява броят акции и облигации, които притежава инвестиционното дружество, а също така и стойността, по която е оценен даден пакет от акции.

Например акциите на Биовет са оценени по 2,66 лв. в нетните активи на ИД Златен лев АД. При тази цена акциите на Биовет имат 2,24% дял в активите на инвестиционното дружество. Днес акциите на Биовет се търгуваха на БФБ-София при средна цена 5,29 лв. за брой.

Другите акции в портфейла на Златен лев със оценка, различна от средната цена от сделките на БФБ-София, са тези от София-БТ (оценени при 80,83 лв. за акция, спрямо средна борсова цена 119,03 лв., при тегло на София-БТ в активите на ИД Златен лев АД от 4,8%).

Акциите на Пловдив Юрий Гагарин АД са оценени по 13,02 лв. за акция, спрямо оферта купува от 22,82 лв. за акция на борсата и 5,91% дял на Пловдив Юрий Гагарин АД в активите на ИД Златен лев АД.

По справедлива цена (тоест цена, която е получена чрез методи за финансова оценка и която е различна от средната борсова) са оценени акциите на Слънце Стара Загора БТ, Химко АД и Филтекс АД, които са с общо 6,22% дял в активите на ИД Златен лев АД.

Подобна информация е оповестена и за притежаваните от инвестиционното дружество ДЦК, корпоративни облигации, ипотечни облигации и ДЦК на чужди държави.

ИД Златен лев АД изчислява емисионна стойност и цена на обратно изкупуване два пъти седмично и те се обявяват в понеделник и четвъртък след 17 ч.

Според проспекта на дружеството между 30 и 60% от активите му са инвестирани в акции, до 20% в корпоративни облигации и до 20% в ипотечни облигации.

„Аз лично приветствам решението на ИД Златен лев да публикува портфейла си, но смятам, че другите фондове няма да последват примера му. Ако те публикуват портфейла си често, всяка тяхна стъпка ще се следи, което може да е добре, но може и да е притеснително за някого. За три дни, преди поредното публикуване на портфейла, не винаги можеш да влезеш в позиция. Ако другите те усетят какво купуваш, ще вдигнат цените. Но от друга страна аз го приветствам, защото това е публичност. Портфейлът се вижда от всички страни, докато преди беше трудно да се разгадае,” смята Красимир Атанасов от ИП Елана Трейдинг.

„По принцип инвестиционните дружества от отворен тип би трябвало постоянно да публикуват информация за портфейлите си. Чуждите взаимни фондове (инвестиционни дружества според нашето законодателство) постоянно публикуват портфейлите си”, е мнението на Любомир Бояджиев от ИП БенчМарк Финанс.

Мариян Йорданов

Свързани компании:

ИД Златен лев АД - преобразувано в ДФ Златен лев(3Z4)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още